Directoarea Petrom considera ca intrarea in UE ofera perspective mai bune decat 1989

Luni, 12 Februarie 2007, ora 05:15
1084 citiri

Mariana Gheorghe isi aminteste limpede ce a simtit in saptamana Craciunului din 1989, cand a aflat ca Nicolae Ceausescu, dictatorul care condusese Romania timp de peste 40 de ani (!), fusese inlaturat.

"A fost un moment al sperantelor innoite", spune ea cu un zambet relaxat. "Plangeam pe strada in asteptarea schimbarilor care urmau sa vina".

Gheorghe, care are 50 de ani, s-a obisnuit cu faptul ca a fost un martor al revolutiei. In iunie, fostul bancher si expert in domeniul energiei a devenit director executiv al Petrom, fosta companie petroliera de stat si cel mai mare angajator privat al Romaniei. Ea este una din putinele femei din Europa de est care detine o functie executiva de varf, responsabila de gestionarea accesului la una din cele mai fierbinti marfuri din lume, intr-una din cele mai incinse economii ale Europei. PIB-ul Romaniei a crescut cu 7,2% in 2006, comparativ cu media proiectata de 2,8% pentru cele 25 de tari ale UE anul trecut. Tara are o cantitate estimativa de 1 miliard de barili echivalent de petrol, sub forma de petrol si gaz natural, ocupand locul patru in Europa dupa Norvegia, Marea Britanie si Danemarca.

Astazi, Gheorghe se afla in pragul unei noi schimbari majore: intrarea Romaniei in UE, care a avut loc la 1 Ianuarie. Sustinatoare ferma a integrarii in UE din cauza beneficiilor economice pe care le va aduce Romaniei, Gheorghe este totodata o realista - atitudine nascuta din cei 17 ani de cunoastere intima a dureroasei tranzitii la un sistem multipartit al economiei libere.

"Ritmul schimbarii va fi mai rapid" in conditiile integrarii in UE, spunea ea in timpul unui recent interviu, in biroul sau din noua cladire a Petrom situata pe unul din bulevardele largi ale Bucurestiului. "Dar nu cred ca va fi numai lapte si miere".

Gheorghe subliniaza ca occidentalilor le este greu sa discearna progresele si schimbarile fundamentale realizate deja de Romania, de vreme ce occidentalii au trait mereu in conformitate cu valorile si statul de drept respectate in democratiile europene moderne. "Caci romanii, tineri si batrani, trebuie sa le invete, sa le inteleaga, sa le absoarba si sa le implementeze", spune ea. "Este o mare provocare". Provocarea ei personala constituie din incercarea de a extinde la nivel international vanzarile si prospectarea petrolului, modernizand in acelasi timp mastodontul de 150 de ani.

Petrom este cel mai mare producator de petrol si gaze din sud-estul Europei, procesand aproximativ 6,4 milioane de tone de petrol anual. Desi rezervele de petrol si gaz permit Romaniei o relativa independenta energetica - Romania a importat 30% din energia sa in 2004, fata de media de 50% pentru cei 27 de membri ai Uniunii - ea depinde inca de Rusia pentru totalitatea importului de gaz metan si 62% din petrolul importat.

Gheorghe se concentreaza asupra extinderii vanzarilor Petrom in Europa de sud-est si a operatiunilor de prospectiune in Rusia si zona caspica. Compania are 573 de statii de benzina in Romania si inca 118 in Ungaria, Bulgaria, Serbia si Moldova din vecinatate. Veniturile in 2005 s-au ridicat la 2,97 miliarde de euro. "Scopul nostru este sa recunoastem avantajul pe care il reprezinta faptul ca Romania are rezerve si sa avem preturi mai moderate decat cele internationale", spune ea.

Gheorghe a crescut in regiunea miniera din Transilvania. A venit la Bucuresti sa studieze comertul international si dreptul si a lucrat la o intreprindere din industria chimica din Romania in perioada comunista. Conceptul de "afacere" cu greu ar fi putut fi folosit pentru descrierea muncii din intreprinderile de stat din perioada comunista, spune ea. "Nu ni se permitea sa vorbim despre risc", spune ea. "Totul era planificat de sus in jos. 'Schimbare' nu era unul din cuvintele pe care le puteam folosi". Ea a lucrat la Ministerul de Finante al Romaniei timp de doi ani, inainte de a pleca in 1993 pentru a lucra la BERD din Londra. A ramas acolo 13 ani si a studiat finantele corporatiste in acest timp, la London Business School.

Pana cu un an in urma, nici o femeie nu se afla la varful unei companii romanesti de dimensiuni mari. Functiile ocupate de femei in afaceri se concentrau asupra "asa-numitelor domenii delicate", spune ea, precum resurse umane.

Dar ea a descoperit ca femeile au aptitudinile interpersonale necesare crearii de echipe, lucru pe care il gaseste util la Petrom, atat pentru implementarea schimbarilor institutionale drastice cat si pentru a jongla cu complexa sa structura de proprietate. Compania, care a fost privatizata in 2004, este detinuta in proportie de 51% de compania austriaca OMV. Guvernul roman continua sa aiba o participatie de 41%, in timp ce 6% se afla in mainile actionarilor privati si 2% sunt in proprietatea BERD.

Privatizarea a insemnat totodata decizii drastice in privinta locurilor de munca. Forta de munca a Petrom a fost redusa, de la 50.000 de angajati in 2004, la 36.011 in septembrie. Alti 14.000 de angajati sunt programati sa faca obiectul unei reduceri de personal, conform contractului de privatizare, desi in aceasta privinta nu este fixata nici o data tinta.

Gheorghe considera ca rolul ei este de a edifica o echipa la Petrom, desi una mai mica. "Pentru ca o corporatie sa creasca, este nevoie de munca in echipa, mai degraba decat de activitate individuala", spune ea. "Eu cred cu tarie ca femeile pot aduce acest fel de dimensiune in stilul managerial".

Colegii ii sustin punctul de vedere. "Ea are mereu zambetul pe buze, dar poate da vesti bune sau vesti rele oricand", spune Chikako Kuno, care a lucrat cu Gheorghe la BERD. "Nu se temea sa transmita mesaje dificile si acest lucru i-a adus mult respect".

Desi nimeni din Romania, nici Gheorghe, nu se asteapta ca lucrurile sa mearga snur, aderarea la UE creaza incredere si asteptari mai realiste decat ultima revolutie din 1989. "Acest moment este mai profund", spune ea, adaugand: "M-am intors pentru a trai acest moment".

Sursa: Rador

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...