Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cuponarii Petrom pot castiga din vanzarea actiunilor

Cuponarii Petrom pot castiga din vanzarea actiunilor
Multi romani mai au pe acasa, aruncat intr-un sertar, cuponul pe care l-au primit in anul 1994, cu prilejul "marii cuponiade", insa putini stiu ca, in unele cazuri, acest cupon se poate dovedi o buna sursa de venituri.De exemplu, cuponarii care au actiuni la SNP Petrom mai au timp pana pe 4 noiembrie sa subscrie in cadrul majorarii capitalului social al Petrom.
Astfel, cei care au cupoane la societatile Peco, Petrobrazi sau Competrol, unitati care au fost incluse ulterior in Petrom, au dreptul sa cumpere, de la orice sediu al unei societati de servicii de investitii financiare, un anumit numar de actiuni la Petrom la pretul de 2.190 lei/actiune, iar apoi pot vinde aceste actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde pretul cu care erau tranzactionate ieri titlurile Petrom era de 2.780 lei/actiune. Sumele care se pot obtine nu sunt foarte mari, dar pentru cei mai multi dintre cuponari acestea nu sunt de ignorat.

"Din informatiile noastre, sunt foarte putini actionari rezultati in urma PPM - cuponari - care au subscris la aceasta majorare. Principalul motiv este lipsa de informare cu privire la aceasta operatiune.

Cuponarii sunt, in general, actionari pasivi, care nu urmaresc evolutia actiunilor pe care le detin si evenimentele legate de acestea. Un alt motiv il reprezinta castigurile reduse, in termeni absoluti, in urma acestei subscrieri, castiguri care se pot ridica la cateva sute de mii de lei pentru un cupon", ne-a declarat Razvan Pasol, director general al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest. Brokerii recomanda cuponarilor sa aiba o atitudine mai activa.

"Pentru multi dintre acestia, actiunile respective reprezinta doar o hartie uitata printr-un sertar. O atitudine mai activa inseamna inclusiv informarea si participarea la aceasta majorare de capital care, in mod evident, aduce un castig, chiar daca acesta este destul de mic. In plus, as recomanda tuturor actionarilor unici vanzarea cupoanelor, indiferent de societatea la care au subscris in cadrul PPM, urmata de reinvestirea banilor pe piata de capital", spune Pasol.

Acest exercitiu poate reprezenta un prim pas in directia pietei de capital pentru un numar mare de persoane, pas ce se poate dovedi in timp foarte profitabil, pe masura ce investitorii descopera si inteleg mecanismele bursiere. Actionarii pot subscrie 49 de actiuni la 100 detinute.

De regula, numarul exact de actiuni detinut nu este cel inscris pe cupon. Multe societati, precum reteaua Peco, Petrobrazi sau Competrol, entitati independente la momentul PPM, au fost incluse ulterior in Petrom, astfel incat numarul de actiuni de astazi poate fi diferit.

Brokerii recomanda actionarilor unici obtinerea unui extras de cont de la societatea Regisco pentru a afla numarul de actiuni detinut la Petrom si pentru a-l folosi pentru o eventuala vanzare a acestora.


Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 17964 ori