Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Concurentei ar putea cere OMV sa renunte la actiunile Rompetrol

Consiliul Concurentei ar putea cere OMV sa renunte la actiunile Rompetrol
OMV va vinde participatia de 25% din capitalul Rompetrol, daca acest lucru va fi cerut de Consiliul Concurentei."Suntem pregatiti sa vindem actiunile pe care le detinem la Rompetrol, daca ne-o va cere Consiliul Concurentei. O vom face fara discutie", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului OMV, dupa semnarea contractului de privatizare a SNP Petrom.
In replica, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a declarat: "Deocamdata, nu am primit nici o notificare de la grupul OMV. Documentatia, care este foarte voluminoasa, trebuie examinata cu atentie, pentru a se vedea daca este in spiritul Legii concurentei".

Inspectorii Consiliului Concurentei trebuie sa stabileasca daca este pozitie dominanta, legea incriminand pozitia de abuz dominant. OMV ar putea fi obligata sa renunte la actiunile Rompetrol deoarece activele importante ale Petrom nu pot fi instrainate pe o perioada de cinci ani si grupul detine deja in Romania circa 70 de benzinarii, avand acces la alte 600 de unitati prin preluarea Petrom. Ceea ce inseamna aproape jumatate din piata de desfacere a carburantilor.

Iar Rompetrol controleaza peste 220 de benzinarii. Potrivit hotararii de guvern care aproba privatizarea Petrom, OMV are posibilitatea sa renunte la Arpechim, ceea ce inseamna ca nu ar mai fi cazul sa-si vanda participatia de 25% din grupul Rompetrol. Analistul Dan Barbulescu, director la Bucharest Equity Research Group, nu considera ca este o situatie de monopol.

"OMV detine un pachet minoritar in grupul Rompetrol NV. Consiliul Concurentei trebuie sa vada care sunt drepturile OMV, respectiv influenta grupului in Rompetrol dupa preluarea Petrom. Daca se constata ca este o influenta care poate duce la cartel, atunci Consiliul Concurentei va cere OMV sa-si vanda participatia la Rompetrol", a precizat BarbulescuSursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 741 ori