Companiile ii refuza si pe cei care vor sa lucreze pe gratis

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 11:52
1312 citiri
Companiile ii refuza si pe cei care vor sa lucreze pe gratis

Din ce in ce mai multi tineri ar vrea sa lucreze macar intr-un stagiu de practica neplatit, dar companiile refuza. "Incalzirea" pentru job, costa mai mult decat face, se scuza angajatorii.

Tinerii fara experienta de job colinda pe la usile marilor companii, in speranta de a fi lasati sa lucreze si gratis in firmele respective. Trag sperante ca la sfarsitul unui stagiu de practica ar avea norocul sa fie angajati. Sansele sa reuseasca sunt mici, spun specialistii in resurse umane, deoarece stagiile de practica neplatite sunt privite de catre angajatori ca munca la negru si atrag in plus costuri suplimentare, scrie Standard.ro

"Este greu ca, pe de o parte, sa disponibilizezi sau sa diminuezi salariile, iar pe de alta, sa ai o nevoie reala de personal pe care sa o suplinesti astfel. O luna de practica reprezinta doar «incalzirea» pentru job si presupune pentru companie mai degraba costuri decat beneficii; cineva trebuie sa il instruiasca pe noul venit, sa il asiste in indeplinirea sarcinilor curente, sa il invete mersul lucrurilor in companie, ceea ce dureaza in mod normal exact o luna", a declarat pentru Standard.ro Sorin Faur, director de HR la BDO Romania.

Muncesc gratis, dar nu oriunde!

Candidatii nu aleg sa munceasca fara niciun leu chiar oriunde, ci doar la acele companii suficient de prestigioase, crede Faur.


Practica sau munca la Negru?

Orice persoana care desfasoara o activitate pe piata muncii fara un contract individual de munca incheiat in prealabil si fara un salariu inregistrat legal pe statul de plata practica munca la negru, precizeaza Cristina Ionescu, director de Resurse Umane in cadrul companiei Petrom.

Asadar, practica este o infractiune, pedepsita de lege iar urmarile pot fi foarte serioase. In plus, angajatul la negru este lipsit de orice protectie sociala.

#companii, #job, #angajat, #angajator, #experienta, #companii, #firme , #stiri Petrom