Cine ascunde contractul Petrom?

Vineri, 07 Octombrie 2005, ora 04:05
769 citiri

Vanzarea SNP, o afacere derizorie pentru stat: austriecii si-au scos banii in doar 6 luni, sustine vicepresedintele PIN, Aurelian PavelescuOMV este de acord cu publicarea contractului de privatizare a Petrom, iar acum ramane de vazut cine nu vrea acest lucru, a declarat, ieri, Aurelian Pavelescu, vicepresedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN).

Marti, 4 octombrie, reprezentantii PIN s-au intalnit cu conducerea OMV, pentru a cauta impreuna solutii in privinta situatiei preturilor la carburanti din ultima vreme, care a declansat un adevarat scandal politic si mediatic. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, s-a aratat deschis, in cadrul intrevederii, si s-a declarat de acord cu publicarea contractului de privatizare a Petrom, insa nu doreste sa fie singurul pentru care sa se ia masura desecretizarii, pentru ca altfel ar fi vorba despre discriminare, sustine Aurelian Pavelescu.

Vicepresedintele PIN a aratat, de asemenea, ca OMV a primit, la cumpararea Petrom, o serie de avantaje uriase, multe dintre ele prezentate chiar in Legea 238/2004, Legea petrolului. Astfel, pe langa stergerea completa a datoriilor Petrom (masura considerata nedreapta de catre Pavelescu, care a invocat situatia Rafo si a Petromidia, afirmand ca statul trebuie sa procedeze la fel cu toate firmele dintr-un domeniu), legea mai prevede si constituirea unei rezerve de 35% din valoarea totala a titeiului si gazelor naturale extrase de companie, suma ce este deductibila din profit.

1,5 miliarde de euro in doi ani, printr-un singur articol din Legea petrolului

"Doar din aceasta prevedere, OMV castiga, in doi ani, dupa calculele noastre, circa 1,5 miliarde de euro. Contributia OMV a fost de 600 de milioane de euro, 550 de milioane de fapt, pentru ca 50 de milioane sunt depuse intr-un cont special pentru indatorarea viitoare a companiei, adica, practic, tot statul le plateste datoriile viitoare. Aceasta contributie este recuperata de OMV, prin profit, in cinci-sase luni de zile. Aceasta este afacerea pe care a facut-o statul roman?", s-a intrebat Pavelescu.

Pe langa aceste beneficii, mai exista si cota de explorare, de asemenea deductibila din profit.

"Daca in lege exista asa ceva, atunci in clauzele confidentiale din contract oare ce vom gasi?", s-a intrebat, de asemenea, vicepresedintele PIN.

Contractele de concesiune pot fi anulate fara probleme

Aurelian Pavelescu a precizat ca se va intalni, in aceste zile, cu Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, pentru a vedea punctul acestuia de vedere in legatura cu contractul de privatizare a Petrom. Vicepresedintele PIN sustine ca este posibila modificarea contractelor de concesiune a zacamintelor petroliere. "Exista un text in Legea concesiunilor care permite statului sa modifice, unilateral, contractele in chestiuni de interes national", a precizat vicepresedintele PIN.

Acesta considera ca este imperativa desecretizarea tuturor contractelor de privatizare, avand in vedere faptul ca Romania a fost, intotdeauna, condamnata pe plan international pentru coruptie. "Se platesc despagubirile, nu se incalca contractul, dar avem dreptul sa vedem daca s-a actionat vadit impotriva intereselor statului. In acest caz, statul are dreptul de regres asupra celor care au semnat contractul si va incerca sa obtina banii de la ei", a afirmat Pavelescu.

Iulian Enache

Curierul National