CEO Petrom: ANRE, mai bine la Parlament decat la Guvern

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 14:09
1962 citiri
CEO Petrom: ANRE, mai bine la Parlament decat la Guvern

Independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in procesul decizional de reglementare a pietei ar creste daca autoritatea ar trece din subordinea Guvernului in cea a Parlamentului Romaniei, a declarat joi directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, relateaza NewsIn.

"Cred ca toti cei prezenti in aceasta sala au discutat la un moment dat despre situatia autoritatilor de reglementare din Romania si parerile sunt destul de diverse insa. Personal, cred in nevoia unei mai mari independente a ANRE in procesul decizional de reglementare a pietei, iar din aceasta perspectiva o solutie ar putea fi daca Autoritatea de Reglementare ar trece din subordinea Guvernului in subordinea unei alte institutii - Parlamentul Romaniei, de exemplu", a spus directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, la o conferinta a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Potrivit CEO-ului Petrom, Romania este destul de avansata in ceea ce priveste principiile pietei, mult mai dezvoltata decat o serie de state membre, insa exista domenii care trebuie imbunatatite, iar o dovada in acest sens o reprezinta ultimele proceduri de infringement ale Comisiei Europene.

"La energie electrica stam putin mai bine decat la gaz, desi si aici in privinta transparentei pietei si a modului cum se stabileste pretul reglementat mai sunt multe de facut. Daca aceste aspecte nu vor fi rezolvate, va fi greu sa atragem noi jucatori pe piata de productie din Romania, si, in final, de pe urma acestui lucru vor suferi consumatorii", a afirmat Mariana Gheorghe.

Totodata, aceasta a adaugat ca la gaze mai sunt mult mai multe de facut decat la energie electrica si ca inca mai exista o discriminare intre producatorii interni si cei externi, prin sugerarea destul de imperativa de catre ANRE a unor preturi de furnizare a productiei interne.

"Exista un pret reglementat, insa fara o foaie de parcurs care sa duca la eliminarea acestuia. Nu suntem inca conectati la piata europeana de gaze, desi avem destule resurse in Romania, iar in cazul unei crize internationale trebuie sa ne descurcam singuri. Categoriile de consumatori vulnerabili care au cu adevarat nevoie de ajutor din partea statului nu sunt inca foarte bine definite", a subliniat directorul general al celei mai mari companii din Romania.

Potrivit acestuia, Romania mentine preturi reglementate fara a defini clar ce inseamna serviciu de obligatie publica.

"Este evident ca o serie de decizii trebuie luate in domeniul gazelor naturale. Nu este vorba neaparat de o noua strategie. Este vorba in primul rand sa aplicam ceea ce am hotarat si ceea ce ne-am angajat sa facem in acest domeniu. Ma uitam zilele trecute peste un document intitulat Foaia de Parcurs a Romaniei in domeniul energetic 2003-2015, pe care ne-am asumat-o in negocierile de aderare la UE.

Acolo se pomenea de convergenta preturilor gazelor din import cu cele din productia interna, se vorbea de faptul ca metoda cosului de gaze este tranzitorie, se vorbea de nevoia atragerii pe piata de productie si furnizare a unor noi jucatori, de faptul ca la un moment dat va trebui sa se renunte la preturile reglementare, se vorbea de nevoia crearii unui operator pentru gaz dupa modelul OPCOM", a afirmat Mariana Gheorghe.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#energie, #petrom, #investitii, #parlament, #guvern , #stiri Petrom