Bursa, presa si investitorii pasionati

Luni, 02 Martie 2009, ora 10:10
3637 citiri
Bursa, presa si investitorii pasionati

Dupa evolutia preturilor actiunilor ale bursei autohtone din ultimele zile este evident ca marea majoritate a investitorilor romani si-au directionat optiunile mai mult spre piata de obligatiuni, spre titluri de valoare cu venit fix. Desigur ca argumentul forte al acestui comportament este efectul direct al recesiunii economice globale actuale si cresterea neincrederii in titluri cu risc ridicat.

In acest caz ma voi sprijini pe ultimele afirmatii ale lui Ben Bernake - presedintele FED, care au fost prezentate pe 24-25 februarie in fata Comitetului bancar din Senat si din Camera si anume ca economia SUA sufera si va continua sa sufere o contractie severa, mai ales in prima jumatate a acestui an. Tot el a spus ca criza creditului financiar si al caselor, cele mai mari din anul 1930, a condus la o degradare masiva a economiei SUA, care nu a mai fost intalnita in ultimii 25 de ani.

Oricum, eu personal, nu pot sa fiu de acord in totalitate cu entuziasmul sefului FED, care prognozeaza sfarsitul recesiunii economice in anul 2009, iar revenirea in anul 2010, chiar daca pune conditia ca actiunile ce vor fi luate de administratia Obama, Congres si FED sa aiba succes si sa stabilizeze piata financiara.

De ce? Deoarece piata financiara afectata nu este una izolata, adica numai cea din SUA, ci la nivel international, iar eforturile trebuiesc corelate/coordonate pentru ca aceasta sa se stabilizeze la nivel global si sa sprijine cu adevarat o revenire a economiilor tarilor aflate in suferinta.   

Voi face o paranteza si voi aminti de „Apocalipsa pietei financiare” declarata de curand de Soros - numit de unii si profet/guru. Cum ati reactionat la asa ceva ? Eu pot spune doar ca Soros nu este luat in seama de analistii adevarati avand in vedere filozofia acestuia.

Vor reitera aici faptul ca prognoza FED pentru cresterea economica a SUA in anul 2009 este in fapt o diminuare cu 0,5% fata de 1,3% raportat pentru anul 2008, iar in anul 2010 se estimeaza o crestere de 2,5-3,5% a PIB. Si aici am alta parere, poate ceva mai obiectiva folosind predictiile economistilor straini si anume o crestere 0% a PIB in anul 2009 si un usor 0,5-0,7% in anul 2010.

Fiind vorba de domeniul bursier vom adauga si prognozele analistilor/economistilor privind evolutia din acest an a indicilor bursieri americani, care au ajuns deja la nivelul anului 1997. Acestia, in unanimitate, fac referire mai mult la continuarea deprecierii burselor straine, corelandu-se cu estimarile/temerile autoritatile financiare.

Ei bine, tineti-va bine, indicele Dow este asteptat sa ajunga la un prag de suport destul de puternic in zona valorii de 6000 dupa unii sau 4000 dupa altii, iar pentru SPX in zona 600 puncte. in acest exemplu de predictie parerea mea nu conteaza, importanta este parerea voastra, a investitorilor. Voi ce credeti ?

Presa din Europa nu este la fel de optimista

Pe de alta parte, pe continentul european, tot prin intermediul presei vom putea afla sau nu vom putea afla o reactie pozitiva a reprezentantilor tarilor G25 privind aprobarea unui plan de sprijin financiar al tarilor cu probleme din zona euro (eventual emiterea de catre obligatiuni euro) ceea ce ar putea impulsiona piata financiara a continentului european.

Totodata vom putea constata astfel ca modelele economice ale tarilor din UE sunt depasite de evenimente si acestea nu se mai pot aplica in aceleasi conditii. Mie personal imi este greu sa accept idea ca o asemenea intrunire ar putea aduce ceva vesti pozitive pentru a stimula putin bursele, asa ca presa va transmite in aprilie, dar si in continuare mai mult un mesaj de incertitudine, care-l va accentua pe cel deja existent in piata. 

Bursa autohtona la mana presei straine si celei interne

Am vazut cum prin intermediul atitudinii agresive a presei straine, as spune mai mult impotriva stabilitatii economiei romanesti si implicit a bursei din Romania, investitorii straini au parasit masiv piata de actiuni datorita cresterii temerilor privind generarea unor pierderi ce pot apare la nivelul filialelor bancilor austriece din Romania.

Reactia a fost si este vizibila cel mai mult la nivelul sectorului bancar listat la BVB (EBS, BRD si TLV), iar tavalugul scaderii pretului acestor actiuni are toate conditiile sa continue pe un asemenea fond destabilizator. Culmea este ca din partea administratiei Boc nu am sesizat o reactie de aparare.

Concomitent constatam in aceasta perioada o presiune foarte mare din partea jucatorilor asupra cursului perechii valutare leu/euro, care a ajuns la un nivel putin cam fortat ceea ce l-a determinat pe guvernatorul BNR sa afirme ca va incerca o temperare a acestor speculatii conjuncturale si mai putin fundamentale, ceea ce se si observa in aceste clipe.
 
Miercuri cea mai puternica companie autohtona listata la Bucuresti - Petrom si-a publicat raportul privind rezultatele preliminare pentru anul 2008, iar acestea au fost cu mult sub asteptarile investitorilor, deoarece profitul net pe trim. IV/2008 a avut pierderea cea mai mare de la privatizarea companiei. in acest caz, dupa deprecierea pretului actiunii cu cca. 11%, vom constata pe termen scurt, o stabilizare a acestuia intr-un canal cuprins intre 1,15 - 1,35 lei.

Tot saptamana aceasta, vineri, vom putea analiza si raportul preliminar EBS pentru anul 2008, insa estimarile sunt deja destul de slabe deoarece banca Erste din Austria (actionarul majoritar al BCR) trebuie sa acopere din rezultatele nete unele pierderi realizate in Ucraina si probabil si alte pierderi in afara provizioanelor constituite in acest scop.  

Rolul investitorului bursier - scriitor

Si iata ca orice inceput, chiar si in domeniul presei bursiere, are si un sfarsit fie si temporar. Asa ca rolul meu al investitorului bursier – scriitor se incheie aici. Pot sa spun doar ca pe parcursul activitatii la Bloombiz am incercat sa raman acelasi om pasionat de un domeniu caruia trebuie sa-i acordam toata atentia si sa incerc sa transmit cititorilor, in masura limitelor mele, atat gandurile, sfaturile dar si experienta acumulata pana in prezent.

Nu voi face nici un bilant al acestei etape, sper eu benefica tuturor, ci voi incerca sa-mi cer scuze ca din motive obiective nu ne vom mai intalni pe aceasta cale. Pot sa va promit totusi ca ma veti gasi acolo, in piata de capital, atat in cea autohtona cat si la FOREX, alaturi sau contra partea voastra incercand sa acumulez in continuare noi experiente si sa ma bucur de aceasta pasiune – BURSA, oriunde ar fi ea.

In fond scopul meu a fost sa transmit aceasta pasiune intr-un mod cat mai obiectiv cu putinta. Totodata sa ne gandim ca numai cu RaBDARE si DISCIPLINa vom putea invinge bursa si sa devenim traderi de succes, iar acele vremuri le putem considera de pe acum realizabile.

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#bursa, #investitori, #presa , #stiri Petrom