Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 12 Aprilie 2006

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 12 Aprilie 2006
DESIF 3 Transilvania, cele mai cautate contracte In cea de-a treia sesiune de tranzactionare a saptamanii, lichiditatea atinsa la bursa sibiana a stat sub semnul relaxarii investitorilor, fiind incheiate aproape 4100 contracte futures si options. In ceea ce priveste preturile, nu a existat o directie la care sa se alinieze toate derivatele transferate, ziua de 12.04 aducand in majoritate diminuari dar si cateva cresteri in functie de tipul de contract sau de scadenta. Prezenta A"jucatorilorA"este insa sugerata de numarul pozitiilor deschise. De la inceputul lunii acestea au urmat un culoar ascendent, astfel incat totalul lor ajunsese ieri la circa 86.000.
Cele mai tranzactionate actiuni, au fost in conditiile precizate cele ale SIF 3 Transilvania, prin totalul contractelor realizate fiind transferat echivalentul a peste 800.000 actiuni. Investitorii care au preferat derivatele amintite s-au orientat intr-o proportie covarsitoare spre scadenta iunie. La finalul sesiunii preturile DESIF 3 ilustrau o evolutie descendenta pentru cele doua scadente, cea curenta suferind de o depreciere de 0,0074 lei/actiune in timp ce pentru scadenta septembrie pretul de inchidere a fost mai scazut cu 0,0099 lei/actiune fata de cel anterior. Cotatiile de la finalul zilei au fost de 2,1226 /titlu pentru iunie si 2,1801 lei/titlu pentru septembrie.

Secondanta liderului a fost A"Banca TransilvaniaA" , emitent pentru care a fost transferat echivalentul a 712.000 actiuni. Acestea au fost distribuite spre ambele scadente, cea din septembrie acaparand insa prim-planul. La finalul sedintei se puteau observa cresteri ale cotatiilor. Pentru scadenta apropiata DETLV au bifat o apreciere de 0,0055 unitati/actiune, inchizand la o valoare de 0,8854 lei iar pentru cea din toamna o crestere de 0,0084 unitati/actiune, ultimul pret fiind de 1,4383 lei.

DESNP au marcat prin cele peste 660 contracte, o zi cu transferuri echivalente a circa 660.000 actiuni, ocupand treapta a treia in ierarhia numarului de perfectari. Derivatele "Petrom" cu scadenta in iunie au beneficiat de o crestere de 0,022 lei/actiune, pretul final fiind de 0,5332 lei/actiune, in timp ce cotatia pentru scadenta septembrie a ramas A"ancorataA" la 0,54 lei/actiune. In schimb DERRC s-au depreciat pentru ambele scadente, inchizand la 0,0994 si 0,104 la lei/titlu.

In sectorul contractelor options a atras atentia preferinta pentru PUT-uri, in special pentru DESIF 2 scadenta in derulare, pentru care au fost perfectate contracte la pretul de exercitare de 2,2 lei/actiune cu o prima de 50 lei / contract . Tot de optiuni PUT au fost atrasi unii investitori ce au incheiat contracte de acest fel pentru DESIF 5 iunie la pretul de exercitare de 2,66 lei/actiune si o prima de 40 lei pe contract.

Pretul final al raportului euro-leu cu scadenta iunie a ramas neschimbat fata de cel anterior, o moneda unica valorand 3,48 lei.


Decebal N. Todarita
BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU


Directnews - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!
Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 742 ori