Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avem de privatizat cat toata Europa de Est la un loc

Avem de privatizat cat toata Europa de Est la un loc

Desi autoritatile spun ca privatizarea e pe sfarsite, Banca Mondiala sustine contrariul: cu cele 2.000 de societati unde statul este actionar, suntem lideri in toata zona.Cu aproape 2.000 de intreprinderi controlate de stat, Romania are mai mult de privatizat decat toate tarile din regiune la un loc, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale (BM), din iunie 2004, citat de EurActiv.

"In nici un alt domeniu nu a atarnat atat de greu mostenirea anilor de socialism in Romania ca in reforma intreprinderilor. Reforma inceata si ineficienta din trecut a lasat Romania cu un numar mai mare de intreprinderi care urmeaza sa fie privatizate sau lichidate decat in tot restul Europei de Sud-Est.

Exista si intreprinderi dinamice, care trag in sus prestanta comerciala a Romaniei pe pietele externe, dar ele au o actiune limitata, in jurul intreprinderilor mari, nerestructurate", se arata in raport. BM recunoaste ca numarul noilor companii a inceput sa creasca, ajungand sa fie comparabil cu cel din regiune, dar numarul companiilor care dau faliment sau isi inceteaza activitatea este foarte scazut.

Raportul pomeneste si lipsa de disciplina a societatilor in raport cu statul.

"Subventiile prin neplati, acumularea de arierate si angajamente tip barter periodice sunt practici curente printre intreprinderile neprofitabile romanesti. Companiile in care statul detine actiuni sunt cele cu procentul cel mai mare de datorii la buget. La aceste companii, arieratele sunt de cel putin 37% din active. Companiile private cu pierderi constante au avut datorii la buget mai mari de 39% din active, in timp ce unitatile profitabile datorau doar 2% din active", spune BM.

50% din ce mai are AVAS e neprivatizabil

Potrivit datelor din raport, Romania a privatizat doar 40% din intreprinderile sale mari si in jur de doua treimi din intreprinderile medii.

Exista 1.300 de companii de stat si alte 600 care se afla sub controlul statului.

"Nici o alta tara din regiune nu are asemenea cifre ramase, iar Romania are mai mult de privatizat decat toate tarile din sud-estul Europei la un loc", spune BM. Exista o corectie a datelor, insa ea nu altereaza perceptia. In acest an, AVAS a vandut 100 de societati si a fost demarata privatizarea sectorului energetic, prin semnarea contractelor Petrom si a doua distributii ale Electrica.

AVAS mai are in portofoliu aproape 1.100 de societati, dintre care jumatate sunt neprivatizabile. Nucleul dur este insa in energie, unde privatizarea abia a inceput, si in transporturi, de care se ocupa alte ministere. BM spune ca felul in care Romania a ales sa privatizeze intreprinderile in trecut a cauzat multe intarzieri si a amanat restructurarea.

"Managerii au ramas aceiasi si, fiind alesi de muncitori sau aprobati de sindicate, nu au facut demersuri pentru imbunatatirea viabilitatii financiare a intreprinderilor. In schimb, eforturile lor au fost canalizate catre accesarea fondurilor structurale si gasirea de metode pentru a acumula arierate. Foarte putine restructurari au avut loc, si fondurile au fost folosite pentru pastrarea angajatilor. Atunci cand programul (de privatizare in masa - n. red.) a luat sfarsit, in 1997, doar patru firme din 147 au reusit sa devina profitabile, dintre care doua au fost privatizate si doua lichidate. (...) Fondurile au fost administrate de stat, cu directori si comisii numite de Guvern si aprobate de Parlament. Proprietarii nominali, 18 milioane de cetateni romani, nu si-au exercitat in nici un fel controlul efectiv. Astfel, nu au aparut actionari majoritari", se arata in raport.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1052 ori