Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atanasiu: Statul ar putea ceda actiuni Petrom pentru preluarea unei parti din Arpechim

Atanasiu: Statul ar putea ceda actiuni Petrom pentru preluarea unei parti din Arpechim

Petrom doreste sa constituie o firma destinata activitatilor din petrochimie, pe care ulterior sa o vanda, iar statul intentioneaza sa o preia sau sa controleze pachetul majoritar, in schimbul unei parti din titlurile pe care le are la Petrom, a declarat pentru MEDIAFAX seful AVAS, Teodor Atanasiu.

"Am avut o intalnire cu cei de la Petrom in care ne-au instiintat ca piroliza nu este in obiectul de activitate al OMV si ca doresc sa o transfere catre o societate care ulterior sa fie vanduta. Noi (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r) le-am explicat ca suntem interesati sa preluam aceste active sau sa devenim actionari majoritari la noua firma, pentru a putea asigura aprovizionarea cu materie prima a companiei Oltchim.", a afirmat Atanasiu.

El a precizat ca a fost infiintata o comisie comuna Petrom-AVAS, care urmeaza sa puna in practica obiectivele ambelor parti.

"Planul Petrom pentru separarea activitatilor de la Arpechim este de sase luni, dupa aceea urmand sa discutam si cu ceilalti actionari de la Petrom daca vor sa detina titluri la noua firma de piroliza. Daca se va ajunge pe ideea ca ceilalti actionari ai Petrom nu doresc sa fie actionari si la noua companie, atunci AVAS va prelua in totalitate piroliza, iar noi ne vom diminua participatia noastra la Petrom", a explicat Atanasiu.

La randul lor, reprezentantii Petrom afirma, intr-un comunicat, ca sunt in discutii cu Oltchim avand in vedere interesul exprimat de combinatul chimic in ceea ce priveste instalatiile de piroliza.

"Intre cele doua companii exista o serie de sinergii, Oltchim fiind cel mai mare client al Arpechim. Aceste discutii vizeaza identificarea de solutii pe termen lung, viabile, atat pentru Oltchim cat si pentru Petrom", se spune in comunicat, care nu detaliaza obiectul discutiilor.

Petrom a anuntat, printr-un comunicat postat doar pe site-ul companiei, care ulterior a fost retras, ca va infiinta o firma care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale rafinariei Arpechim. Compania a revenit insa si a transmis o informare in care sustine infiintarea unei noi companii petrochimice este o posibilitate luata in considerare, insa nu a fost luata nicio decizie in acest sens.

Separarea activitatilor de rafinare si petrochimie la Arpechim Pitesti ar fi prima decizie majora a grupului austriac OMV de la preluarea Petrom privind modificarea operatiunilor companiei romanesti.

Arpechim este una din cele doua rafinarii operate de Petrom, alaturi de cea de la Petrobrazi.

OMV, actionarul majoritar al Petrom, cu 51,01% din titluri, a anuntat anul trecut ca va investi un miliard de euro in rafinaria Petrobrazi pana in 2011, pentru a tripla productia de motorina si pentru a creste capacitatea de rafinare, de la 4,5 milioane tone de titei pe an la 6 milioane tone. Grupul austriac a preluat Petrom la sfarsitul anului 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, si are activitati de exploare si productie in 18 state.

Contractul de privatizare semnat cu statul roman prevede ca rafinaria Arpechim nu face parte din activele de baza ale Petrom, astfel ca poate fi instrainata.

Statul roman, prin AVAS, detine un pachet de 30,862% din actiunile Petrom, fiind urmat de Fondul Proprietatea - 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,026% si actionarii de la bursa, care impart aproximatiiv 6% din titluri.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 854 ori