Asociatia Salariatilor Petrom nu vrea ca angajatii sa cumpere direct actiunile repartizate

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 18:11
5551 citiri
Asociatia Salariatilor Petrom nu vrea ca angajatii sa cumpere direct actiunile repartizate

Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, propune ca pachetul de 8% din actiunile companiei sa fie vandut catre salariati, dar nu in mod direct, motivand ca transferul direct poate fi interpretat ca fiind "o ingradire a dreptului garantat de Constitutia Romaniei la libera asociere".

Procesul de vanzare a unui pachet de 8% din actiunile Petrom catre salariati va fi realizat la acelasi pret platit de grupul OMV la momentul privatizarii, de 0,0525 euro/titlu, dreptul de a achizitiona actiuni fiind detinut de persoanele care la data de 26 august 2003 detineau calitatea de angajat al companiei, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica pe site-ul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), proiect intocmit de Asociatia Salariatilor Petrom.


AVAS, care detine un pachet de 20,6% din capitalul Petrom, a initiat in ultimii ani mai multe proiecte referitoare la vanzarea unui pachet de 8% din actiunile companiei catre salariati, conform OG 55/2003, insa actele normative nu au fost aprobate, intrucat au existat mai multe opinii privind sfera persoanelor care au dreptul de a deveni actionari la Petrom.

Ultima varianta propusa de AVAS, la inceputul acestui an, prevede ca vanzarea titlurilor sa se faca in mod direct catre salariatii companiei de la 26 august 2003.


Asociatia Salariatilor considera, potrivit proiectului depus, ca vanzarea actiunilor in mod direct catre salariati poate fi interpretata ca fiind a ingradire a dreptului garantat de Constitutie la libera asociere.


Totodata, initiatorii proiectului de act normativ mai sustin ca OG 55/2003 privind sfera persoanelor indreptatite sa cumpere actiuni Petrom a dat nastere unor interpretari diferite.


"Cota procentuala ce urmeaza a fi achizitionata de salariati si momentele la care se va realiza cumpararea titlurilor de catre acestia vor fi stabilite prin ordin al presedintelui AVAS", se spune in proiectul de act normativ.


Pentru a beneficia de actiuni Petrom, persoanele indreptatite sa cumpere titluri vor fi obligate sa dovedeasca ca detin acest drept prin prezentarea unor documente. Actele necesare mentionate in proiectul de act normativ sunt o copie legalizata a cartii de munca/contractului individual de munca, o copie a cartii de identitate, o cerere tip si o declaratie pe proprie raspundere, autentificata de un notar, din care sa reiasa ca nu se afla in nici una din situatiile de incompatibilitate prevazute de legea privind valorificarea unor active ale statului, se mai arata in proiect.


Numarul de titluri scoase la vanzare de catre AVAS va fi 4,480 miliarde unitati, reprezentand 7,99% din capitalul social al Petrom la 31 decembrie, conform sursei citate.


Contactat de MEDIAFAX, Liviu Luca nu a dorit sa faca niciun comentariu referitor la proiect.


Potrivit legii de aprobare a Ordonantei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, intrata in vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din actiunile companiei va fi vandut salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 euro/actiune.


La acest pret, salariatii ar urma sa plateasca circa 235 milioane de euro. Valoarea de piata a pachetului de actiuni este de 521 milioane de euro, conform pretului de inchidere, de joi, a sedintei de tranzactionare a titlurilor Petrom, de la Bursa de Valori Bucuresti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...