Arpechim se inchide definitiv

Vineri, 25 Martie 2011, ora 10:32
1785 citiri
Arpechim se inchide definitiv

Petrom va inchide definitiv rafinaria Arpechim  intrucat compania nu a gasit un cumparator "credibil", cu suficienta expertiza si resurse financiare pentru dezvoltarea Arpechim. Reprezentantii Petrom au precizat ca dupa oprirea rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit.

Rafinaria Arpechim a functionat anul trecut numai trei luni, din ratiuni economice.

"Decizia (...) este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta.

Optiunea vanzarii, pe care compania a analizat-o in ultimul an, nu este fezabila intrucat nu a fost identificat un cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei.

Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite", se spune intr-un comunicat al OMV Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Petrom mentioneaza ca in Europa o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate.

"Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea.

Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei.

In plus fata de provocarile economice fundamentale - rafinarie mica, ineficienta si fara iesire la mare - mediul international pentru aceasta industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinarii inchise sau urmand a fi inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare", a declarat, in comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Petrom estimeaza ca in Europa capacitatea totala de rafinare va fi redusa in mod semnificativ in anii urmatori pentru adaptarea la conditiile de pe piata, iar Romania este caracterizeaza, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.

Rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, in conditiile in care au functionat numai 4 rafinarii din totalul de 10 aflate in anii trecuti in operare, potrivit Petrom.

"Avand in vedere contextul si perspectivele pe termen mediu si lung pentru segmentul de rafinare in Romania si la nivel international, caracterizate de un nivel foarte scazut al marjelor si de excedentul de capacitate, Arpechim a functionat, in 2010, in functie de necesitati.

Operarea flexibila a activelor din rafinare, cu Arpechim inchisa din motive economice circa noua luni si optimizarea activitatii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la imbunatatirea rezultatelor pentru R&M.

Decizia nu va avea un impact negativ aprovizionarea pietei de carburanti din Romania", mai spune compania petroliera.

Dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit.

In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati. "In perioada urmatoare managementul va analiza posibilitatea realizarii de noi sinergii in ceea ce priveste utilizarea activelor.

Salariatii afectati de aceasta decizie vor primi plati compensatorii, a caror valoare variaza in functie de vechime. Pe langa platile compensatorii, Petrom s-a angajat sa suporte cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de recalificare.

In plus, compania sprijina salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca, prin intermediul Centrelor de Tranzitie.

Acestea au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.

Valoarea totala a platilor compensatorii si a altor masuri de protectie sociala se va ridica pana la circa 10 milioane euro", se mai arata in comunicat.

Rafinaria Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic, prima instalatie fiind inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluata in luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Ramnicu Valcea (OLT).

Compania OMV Petrom a inregistrat in 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizarii, in 2004.

Castigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare fata de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arpechim, #omv petrom, #petrom, #rafinarie , #stiri Petrom