Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ariton i-a spus sefului OMV Petrom ca statul vrea sa cumpere Arpechim

Ariton i-a spus sefului OMV Petrom ca statul vrea sa cumpere Arpechim

Ministrul Economiei, Ion Ariton, i-a transmis presedintelui Consiliului de Administratie (CA) al OMV Petrom, Gerhard Roiss, ca statul vrea sa cumpere rafinaria Arpechim Pitesti, detinuta de grupul petrolier, conform NewsIn.

Potrivit unui comunicat al MECMA, la intalnire a participat si Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

"In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinta statului roman de a cumpara de la compania OMV Petrom S.A. rafinaria Arpechim Pitesti. In acest sens, domnul Gerhard Roiss si-a declarat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman", se spune in comunicat.


Discutiile au mai vizat derularea unui parteneriat strategic intre statul roman si compania OMV, investitiile pe care Grupul OMV le-a realizat pana acum in Romania, dar si proiectele viitoare de investitii ale Petrom in Romania.


Totodata, in cadrul intalnirii s-a mai discutat si despre stadiul cooperarii in proiectul de realizare a gazoductului Nabucco.


Oltchim a inaintat o oferta, pe 25 mai, celei mai mari companii din Romania, OMV Petrom SA, privind cumpararea instalatiilor rafinariei Arpechim-Pitesti, in baza unui Memorandum aprobat de Guvern.


Unitatea Arpechim a fost pusa in functiune in 1966 si a fost gandita ca un complex petrochimic, care urma sa functioneze alaturi de Oltchim, aceste doua platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum si printr-o puternica infrastructura care asigura schimbul de produse intre cele doua unitati.


OMV Petrom SA a anuntat la 24 martie 2011 decizia de oprire definitiva a rafinariei Arpechim. Instalatiile de petrochimie de la Arpechim au fost inchise din toamna lui 2008.


Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia i-a achitat 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei au fost reesalonate pentru o perioada de trei ani.


OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei 20,64%, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1695 ori