ANRM va scoate la licitatie 5.000 km patrati din Marea Neagra

Luni, 11 Mai 2009, ora 14:54
1321 citiri
ANRM va scoate la licitatie 5.000 km patrati din Marea Neagra

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va incepe delimitarea a 5.000 km patrati din Marea Neagra, in perimetre de cate 1000 km, iar pana la sfarsitul anului va fi organizata o licitatie pentru concesionarea acestora, a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, conform Newsin.

"Este vorba de 5.000 km patrati care nu au facut obiectul unei concesiuni petroliere. Aceasta suprafata va fi impartita in perimetre de cate 1000 km care urmeaza sa fie scoase la concurs public de oferta. Pana la sfarsitul anului, ANRM va organiza apelul public de oferte pentru aceste perimetre", a spus Gelu Maracineanu.

ANRM nu a inceput inca delimitarea zonei neconcesionate, potrivit presedintelui institutiei.

Maracineanu a mentionat faptul ca cei 5.000 km patrati reprezinta o parte din teritoriul castigat de Romania la Haga, iar restul apartine companiilor Petrom si Sterling Resources, dar care nu aveau drept de executie lucrari, intrucat perimetrele petroliere faceau obiectul unui litigiu international.

Presedintele ANRM a precizat ca, in primul semestru al anului viitor, vom stii exact ce resurse de hidrocarburi se gasesc in cei 5.000 km patrati.

"Companiile care vor castiga licitatia vor face analize asupra acestor perimetre, privind structurile petrolifere. Intr-un an de aici inainte, vom avea primele informatii geologice care pot confirma existenta unor structuri cantonate in acea suprafata de 5.000 km patrati", a afirmat Maracineanu.

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga a transat in luna februarie disputa romano-ucraineana legata de delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor, acordand Romaniei aproape 80% din zona disputata.

Romania a obtinut astfel jurisdictia suverana si drepturile suverane, mai ales de exploatare, pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kilometri parati.

In aceasta zona se estimeaza ca ar exista aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Bogdan Aurescu, care a fost agentul Romaniei la CIJ.

Corpul de control al Guvernului a inceput, pe 9 februarie, verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat Agentiei NewsIn presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

Premierul Emil Boc declarase anterior ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si ANRM a fost transformat in acord petrolier si de concesiune.

Premierul Boc a declarat in data de 5 februarie ca, potrivit actului aditional incheiat cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor.

Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la contractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

In prezent, ANRM cauta solutii pentru a reveni la forma initiala a contractului din 1992, prin care statul roman primea 45% din cantitatea de gaze extrasa din platoul continental.

Conform contractului initial din 1992, semnat intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy, cheltuielile investitionale si de sustenabilitate aferente operatiunilor de explorare si dezvoltare reveneau in integralitate companiilor straine.

Entitatea care reprezenta interesele statului in contract avea obligatia de a suporta cheltuielile de exploatare ce reveneau procentului de 45% din productia realizata.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#licitatie, # marea neagra, # sterling, # petrom, # explorare , #stiri Petrom