Alfa Oil, stapana pe RAFO

Vineri, 19 August 2005, ora 00:53
1150 citiri

Schimbarea proprietarului societatii Rafo Onesti, prin vanzarea pachetului detinut de Balkan Petroleum catre Alfa Oil, nu afecteaza creantele detinute de stat asupra rafinariei, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "Rafo Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul. Faptul ca s-a schimbat actionariatul poate fi un lucru pozitiv, daca Alfa Oil este o societate serioasa", se mai arata in comunicatul ANAF.

Potrivit Mediafax, reprezentantul Balkan Petroleum, Marin Anton, a confirmat ca firma si-a vandut, recent, participatia reprezentand circa 98% din actiunile rafinariei din Onesti catre Alfa Oil, un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. El a mai mentionat ca Alfa Oil a preluat si creantele detinute de firmele VGB si Faber Invest asupra rafinariei.

De asemenea, se arata in comunicatul ANAF, firmele respective poarta negocieri pentru preluare crentelor detinute de stat si de catre Petrom asupra Rafo. Reprezentantii ANAF declara ca tranzactia nu afecteaza creantele detinute de Fisc si nici litigiile in care institutia este parte alaturi de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului.

"In plus, transferul creantelor bugetare de la ANAF la o firma din cadrul Alfa Oil trebuie sa tina cont si de rezultatul litigiilor la care Fiscul este parte", se mai arata in comunicatul Agentiei.

ANAF precizeaza ca nu renunta la recuperarea sumelor de la RAFO, in conditiile in care Curtea de Apel Bacau a casat cu trimitere spre rejudecare incheierea judecatorului sindic de admitere in principiu a planului de reorganizare.

Aceasta decizie presupune ca adunarea creditorilor sa reia votul cu privire la admiterea planului de reorganizare a rafinariei, plan votat in urma cu mai bine de un an de zile si care presupunea conversia in actiuni a tuturor datoriilor rafinariei.

Averea