Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

2008 si 2009 ani fara dividende pentru actionarii Petrom?

2008 si 2009 ani fara dividende pentru actionarii Petrom?

Conducerea Petrom propune actionarilor sa nu distribuie dividende nici pentru 2008 si nici pentru 2009 si intentioneaza sa continue sa atraga finantari externe, in acest an, pentru obiectivele de dezvoltare, desi investitiile vor fi considerabil mai reduse fata de anul trecut.

 

"Pentru a asigura fondurile necesare pentru finantarea bugetului de investitii deja redus fata de anul anterior, propunerea managementului este de a nu distribui dividende in 2008", se arata in raportul anul pentru 2008 al companiei, informeaza Mediafax. 

Bugetul pentru investitii si propunerea de neacordare a dividendelor vor fi discutate in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 28 aprilie.

"Este decizia inteleapta", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul financiar al Petrom, Richard Pichler.

Potrivit directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe , daca va fi aprobata neacordarea de dividende, sumele vor fi reinvestite in companie. De asemenea, Petrom va continua sa atraga finantare externa pentru a sprijini obiectivele de dezvoltare ale companiei.

"Investitiile planificate ale Petrom sunt monitorizate si prioritizate in vederea reducerii lor la un nivel adecvat a posibilitatilor financiare actuale si mediului economic problematic. Vom continua amplul program investitional, dar la un nivel considerabil redus fata de cel din 2008, avand in vedere conditiile economice nefavorabile din Romania si din industria titteiului in general", se arata in raport.

Petrom intentioneaza sa imprumute de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare un credit nesecurizat de 300 milioane de euro pentru finantarea investitiilor de mediu.

Pe de alta parte, compania a obtinut in luna ianuarie o linie de finantare de tip revolving, de pana la 500 milioane de euro, de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV, pentru acoperirea nevoilor financiare.

"Comparativ cu alte companii, noi dam bani la stat, nu cerem bani de la stat. (...) In 2009, nu putem merge in acest ritm, vom reduce investitiile cel putin pana in 2010", a afirmat Pichler. Potrivit raportului anual pe 2008 al Petrom, compania a investit anul trecut 6,4 miliarde lei, cele mai mari investitii din istoria companiei, in crestere cu 68% fata de 2007.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3230 ori
Citeste mai multe despreactionari dividende finantare petrom