Profitul Petrom bate record dupa record. Va incerca statul sa vanda din nou pe Bursa?

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:59
1938 citiri
Profitul Petrom bate record dupa record. Va incerca statul sa vanda din nou pe Bursa?
Sursa foto: Adevarul

OMV Petrom a inregistrat un profit trimestrial record (ianuarie-martie), de 1,38 miliarde de lei (381 milioane de euro), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului precedent.

Brokerii chestionati de Business24 spun ca statul ar trebui sa reincerce vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa.

Anul trecut, Romania n-a reusit sa vanda pe Bursa 10% din actiunile celei mai mari companii de pe piata locala, OMV Petrom. Presa intenationala a scris atunci ca nereusita este o lovitura la adresa finantelor tarii si a pietelor locale de capital subdezvoltat.

Statul roman are nevoie mai mult decat oricand de bani, iar o parte ar putea veni din listarea marilor companii de stat, asa cum a fost cazul Transelectrica, unde Romania a obtinut 37 de milioane de euro.

Ce sanse are statul, daca vrea sa vanda din nou pe Bursa 10% din actiunile pe care le detine la cea mai profitabila comapanie din Romania?

"Rezultatele (n.r. rezultatele financiare ale Petrom) sunt peste asteptarile investitorilor, dar conditiile de piata la nivel intenational nu sunt extraordinare", a declarat pentru Business24 presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Dumitru Beze.

"Pregatirea (n.r. de vanzare a actiunilor pe Bursa) dureaza cateva luni si nu poate fi estimat cum vor fi bursele dupa acest interval", spune Beze.

Oficialul spune ca statul ar avea succes sa vanda o parte din actiunile Petrom la Bursa daca va reusi sa atraga niste consultanti precum Goldman Sachs sau JP Morgan, care ar putea tinti investitori de calibru.

"Totul de depinde de pret. Intre timp (n.r. fata de anul trecut), Petrom a descoperit mai multe zacaminte in Marea Neagra si compania este mult mai atractiva in acest moment decat era anul trecut", afirma Beze.

"Daca reprezentantii Guvernului inteleg ca Petrom este una dintre cele mai rentabile companii din lume, cred ca pot sa demareze procedurile pentru a pune aceasta companie pe Bursa".

Anul trecut, unul dintre motivele pentru care statul a esuat vanzarea pe Bursa a actiunilor Petrom, pe care l-au invocat mai multi specialisti din piata, precum Nicolae Chidesciuc, a fost faptul ca Guvernul ar fi trebuit sa accepte un discount mai mare, in interesul operatiunii.

Acest lucru il sustine in prezent si Radu Hanga, fondatorul BT Asset Management.

"Ce s-a intamplat in cazul Transelectrica se numeste flexibilitatea pretului. Trebuie sa tii cont de cotatiile de pe piata si sa vii cu un discount", a declarat Hanga pentru Business24, referindu-se la listarea pe Bursa a companiei amintite.

Este momentul, crede si Hanga, ca statul sa reincerce vanzarea actiunilor Petrom pe Bursa.

"Contextul actual este bun. Rezultatele financiare ale companiei sunt bune, iar comentariile analistilor sunt pozitive".

"Pe de alta parte, Petrom fiind o companie care are o componenta importanta de explorare si productie, rezultatele depind intr-o masura semnificativa de evolutia cotatiilor petrolului pe pietele internationale", spune el.

Motivele pentru care anul trecut actiunile Petrom nu au putut fi vandute la Bursa nu tin doar de "rigiditatea" pretului, crede Razvan Pasol, presedinte si director general al Intercapital Invest.

"Anul trecut oferta n-a fost pregatita, pretula fost cam mare, iar intermediarii n-au reusit sa plaseze", spune Pasol.

Rolul intermedialului, spune Pasol, este sa studieze compania, sa studieze intentiile investitorilor si asteptarilor lor si cu toate aceste informatii sa propuna statului un pret si o perioada de listare.

Potrivit oficialului, intregul proces, in urma caruia actiunile Petrom ar putea fi vandute la Bursa, ar putea dura intre sase si 12 luni, incluzand aici selectia intermediarului, intocmirea dosarului si vanzarea actiunilor.

Petrom a inregistrat in primul trimestru vanzari de 1,3 miliarde de euro, in crestere cu 21% fata de perioada similara a anului trecut. Compania a incheiat anul trecut cu vanzari de 5,3 miliarde de euro (22,6 miliarde de lei) si cu un profit net record de 885 milioane de euro.

Profitul operational al Petrom in primul trimestru din 2012, inainte de deducerea dobanzilor sia impozitelor (EBIT) a fost de 411 milioane de euro, in crestere cu 51%, fata de perioada similara a anului trecut.

Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni. Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea detin cate 20,6%, respectiv 20,1% din actiuni si au incasat dividente in valoare de 80 de milioane de euro fiecare.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Petrom actiuni BVB, #vanzare actiuni Petrom BVB, #actiuni stat Petrom, #rezultate financiare Petrom 2012 , #Rezultate financiare