Petrom a contribuit cu peste 600 de milioane de euro la profitul OMV

Miercuri, 08 August 2012, ora 13:21
1491 citiri
Petrom a contribuit cu peste 600 de milioane de euro la profitul OMV

Contributia Petrom la profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) al OMV a crescut cu 7% in prima jumatate a anului, la 616 milioane euro, in principal datorita pretului mai ridicat al petrolului, in timp ce rezultatul grupului OMV a urcat cu 11%, la 1,53 miliarde euro.

In perioada corespunzatoare a anului trecut, OMV a raportat un EBIT de 1,38 miliarde euro, din care 578 milioane euro reprezenta contributia Petrom.

Vanzarile grupului austriac au urcat in primul semestru cu 27%, de la 16 miliarde euro la 20,3 miliarde euro, iar profitul net ajustat pentru factori exceptionali, atribuibil actionarilor, a avansat cu 61%, de la 516 milioane euro la 834 milioane euro, potrivit raportului financiar prezentat miercuri de OMV.

Profitul EBIT ajustat pentru factori exceptionali s-a majorat cu 38%, de la 1,2 miliarde euro la 1,66 miliarde euro, contributia Petrom urcand cu 5%, de la 588 milioane euro la 617 milioane euro, se arata in raportul companiei austriece de petrol si gaze.

OMV Petrom face profit de 2 miliarde de lei in Q1, cu 16% mai mult ca anul trecut

Pretul mediu al petrolului Brent a urcat cu 2% in prima jumatate a anului fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, la 113,61 dolari pe baril, precizeaza OMV.

Cresterea vanzarilor OMV in primul semestru a fost determinata in principal cresterii pretului petrolului si majorarii preturilor produselor, precum si volumului mai ridicat al afacerilor in zona vanzarilor de gaze naturale si in zona tradingului, se spune in raport.

Profitul EBIT al grupului a fost sustinut de preturile mai ridicate ale petrolului, de aprecierea dolarului SUA si de vanzarile mai ridicate generate de operatiunile din Libia, cresterea fiind limitata insa de castigurile mai scazute din efecte de inventar si de amortizarea unor active.

OMV a inregistrat cheltuieli extraordinare de 139 milioane euro, legate in principal de amortizarea partiala a unui activ din Austria, campul gazeifer Strasshof, si de restructurari de personal in Romania si Austria, se mai arata in raport.

Divizia Explorare si Productie a OMV a inregistrat un EBIT de 1,38 miliarde euro in prima jumatate a anului, cu 27% mai ridicat fata de 1,09 miliarde euro in perioada corespunzatoare din 2011, datorita volumului mai ridicat al vanzarilor, efectelor valutare pozitive (aprecierea dolarului) si revenirii productiei din Libia la niveluri apropiate de cele anterioare revoltei de la inceputul anului trecut.

Unitatea de gaze si energie electrica a OMV, Gas & Power, a avut un profit EBIT de 105 milioane euro in primul semestru, in urcare cu 6% de la 99 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, in principal datorita performantelor Petrom, ajutate in principal de marja mai buna de castig obtinuta in Romania, dar si de optimizarea operatiunilor de depozitare a gazelor si de imbunatatirea evolutiei departamentului de logistica in domeniul gazelor. Cresterea EBIT a fost limitata insa de amortizarea proeictului de depozitare a gazelor Schonkirchen Tief.

Volumul vanzarilor de gaze de la Petrom a fost similar cu cel din prima jumatate a anului trecut, desi a fost inregistrata o scadere de 7% la nivelul celui de-al doilea trimestru, pe fondul cererii mai reduse din Romania.

Profitul diviziei de Rafinare si Marketing, in scadere

Profitul EBIT al diviziei de Rafinare si Marketing a OMV a coborat cu 55% in primul semestru, de la 239 milioane euro la 108 milioane euro, in urma unui castig mai mic din efecte de inventar, de numai 7 milioane euro, fata de plus 220 milioane euro in ianuarie-iunie 2011.

OMV anticipeaza ca pretul mediu al petrolului Brent va ramane peste 100 dolari pe baril pe ansamblul acestui an, in timp ce diferenta fata de cotatia sortimentului Ural va ramane redusa. Volumul vanzarilor pe segmentul de marketing va fi limitat de incetinirea cresterii economice si de preturile relativ ridicate ale petrolului, considera grupul austriac.

In privinta activitatilor de explorare si productie din Romania, OMV se va concentra pe evaluarea rezervelor potentiale de la campul Totea si pe pregatirea activitatilor de explorare si evaluare a zacamantului maritim de mare adancime Domino, din Marea Neagra.

Pentru divizia de gaze si energie, OMV noteaza ca progresul proiectului Nabucco depinde de decizia finala a consortiului care dezvolta exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, care are de ales, pentru exportul catre Europa, intre gazoductul Nabucco West, care trece si prin Romania, si proiectul concurent Trans Atlantic Pipeline.

Pe rafinare si marketing, OMV va continua eficientizarea retelei de benzinarii si programul de vanzari de active, prin care spera sa genereze pana la un miliard de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#profit OMV, #aport Petrom OMV, #profit Petrom OMV , #Rezultate financiare