Banii de la Petrom au fost transferati prin operatiuni de tip carusel si reciclati

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 12:21
2156 citiri
Banii de la Petrom au fost transferati prin operatiuni de tip carusel si reciclati

Banii de la Petrom au fost transferati prin operatiuni de tip carusel, sumele fiind reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte, retine judecatorul Tribunalului Bucuresti care a decis arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu si a altor noua persoane pentru devalizarea companiei.

Judecatorul a dispus arestarea inculpatilor Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca (sindicalist, membru al Comitetului Economic si Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Gheorghe Supeala (fostul director general al Petrom), Zizi Anagnastopol (fostul director financiar al Petrom Service), Octavian Turcan, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu pe o durata de 29 de zile, fiecare, cu incepere de la data de 8 noiembrie pana la data de 6 decembrie 2011, inclusiv.

In motivarea deciziei sale, judecatorul arata ca sumele platite de compania Petrom au fost transferate prin operatiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, iar in cele din urma au ajuns fie in contul personal al lui Sorin Ovidiu Vintu (4.168.000 euro), fie al unor societati inregistrate in Cipru si in Romania pe care acesta le controla, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Potrivit magistratului, scopul acestor operatiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani, creand aparenta ca ele au intrat in patrimoniul persoanelor juridice romane sub aspectul unor finantari realizate de actionari, precum si de a ingreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la raspundere penala.

"Banii au fost transferati prin operatiuni de tip carusel, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenta unor tranzactii distincte. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite", arata sursa citata.

Inculpatii Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Lacramioara Brasoveanu, Sorin Mihai si Ioan Bohalteanu au intocmit rapoarte de evaluare cu incalcarea normelor specifice acestei activitati, in care au atestat imprejurari nereale si au evaluat bunuri care nu apartineau intreprinderii evaluate, stabilind in acest mod valori de piata nejustificat de mari pentru actiunile achizitionate de SC Petrom SA, ignorand cotatiile la bursa ale actiunilor, cu scopul de a justifica pretul platit.

"Analiza coroborata a probelor administrate in cauza demonstreaza ca toti inculpatii au cunoscut valoarea reala a bunurilor achizitionate si au actionat cu intentia de a prejudicia patrimoniul partii vatamate in interesul inculpatilor Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan si al companiilor controlate de acestia", noteaza judecatorul.

Controlul exercitat de aceleasi persoane asupra tuturor societatilor implicate in tranzactii, raportul dintre valoarea de piata a actiunilor si pretul platit, realizarea unor achizitii care nu aveau nicio legatura cu obiectul de activitate al SC Petrom SA, prin intermediari a caror singura functie era majorarea pretului platit, ignorarea informatiilor publice cu privire la valoarea reala a actiunilor, modul atipic de incheiere a contractelor, plata in avans a unor sume importante, intervalul extrem de scurt dintre transmiterea ofertelor de catre companiile offshore si incheierea contractelor demonstreaza ca inculpatii au avut reprezentarea imprejurarilor esentiale ale cauzei si au actionat cu scopul de scoate sumele de bani din patrimoniul societatii.

Astfel, prin demersurile acestora, s-a diminuat major patrimoniul Petrom Service, iar in 25 martie 2009 societatea a intrat in insolventa, la mai putin de un an de la incasarea sumei primite de la compania Petrom.

Prin falimentarea controlata a societatii au fost prejudiciati indirect actionarii minoritari ai Petrom SA (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatiilor din Petrom si 7.000 de actionari-persoane fizice), care nu au incasat dividendele care li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor, avand in vedere situatia actuala a societatii.

De asemenea, au fost fraudati indirect creditorii societatii, care nu isi pot valorifica creantele. Conform tabelului definitiv al creantelor, Petrom are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#bani Petrom operatiuni carusel, #Petrom tribunal Bucuresti , #Rezultate financiare