De ce e suparat Presedintele pe gigantul Petrom?

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 13:10
4201 citiri
De ce e suparat Presedintele pe gigantul Petrom?

Nu de putine ori, compania Petrom a fost certata de presedintele Traian Basescu pentru profiturile pe care le-a obtinut de-a lungul timpului si mai ales in 2011, in plina criza. Cu toate acestea, declaratiile presedintelui par a fi nefondate intr-o economie libera.

Din punctul de vedere al specialistilor contactati de Business24, declaratia presedintelui este o tactica pentru a gasi un tap ispasitor pentru problemele cu care se confrunta Romania. In plus, intr-o economia de piata, nu e nimic spectaculos ca firmele, in special cele petroliere, sa isi doreasca sa obtina profituri foarte mari.

Seful statului considera ca grupul OMV-Petrom da dovada de lipsa de moralitate fata de clientii din Romania, motiv pentru care a rupt orice legatura cu compania.

Presedintele Traian Basescu sustine ca a rupt orice legatura cu Petrom, in semn de protest pentru excesul de profit pe care compania l-a obtinut intr-o perioada de criza, acuzand-o, totodata, de lipsa de fair-play.

"Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petrom, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele saptamana trecuta, in cadrul unei emisiuni televizate.

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

"Este adevarat ca pretul carburantilor este mare raportat la veniturile consumatorilor casnici, dar sa nu uitam ca o mare parte a pretului pe care oamenii il platesc atunci cand umplu rezervorul ajunge la Guvern sub forma diferitelor de taxe.

"Nu este rolul autoritatilor sa se implice in formarea acestor preturi", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL.

In opinia acestuia, taxarea suplimentara a veniturilor mai mari nu ar fi un lucru de dorit in Romania, fiindca s-ar putea crea un precedent.

"Daca astazi este petrolul, maine poate fi gazul, graul si din aproape in aproape ajungem din nou sa avem statul implicat in determinarea nivelului preturiulor, ceea ce ar insemna un pas inapoi si ar fi foarte costisitor pentru toata lumea.

Pe de o parte, statul ar putea sa-si revizuiasca diferite tipuri de impozite pe care le percepe asupra productiei si comercializarii carburantilor, dar acest lucru va comporta multe probleme pe partea de venituri la buget", sublinieaza acesta.

O asemenea decizie nu poate avea decat consecinte economice, aparitia cozilor la benzinarii in cadrul produselor petroliere si mult mai periculos, extinderea unor astfel de practici si catre alte produse, de la paine, cafea, lapte, pana la pretul cartilor, in scopul de a cauta simpatia electoratului.

"Sa speram ca aceste lucruri nu se vor intampla in Romania. Populatiei ar trebui sa i se explice ca nefericirea ei nu vine de la pretul combustibilului ci cu toate altele pot fi cauzele", adauga Claudiu Doltu.

De aceeasi parere este si consultantul financiar Ionel Blanculescu, care sublinieaza faptul ca declaratia presedintelui prin care isi exprima nemultumirea este o abordare politica, pentru a arata populatiei ca "sufera" alaturi de ea.

Consultantul aminteste de anul 2004, cand Petrom a fost preluata de catre actionariatul privat, in momentul in care compania reprezenta o gaura neagra in economia Romaniei si o "gaura alba pentru baietii destepti" de la momentul respectiv, avand pierderi de un milion de dolari pe luna.

Iata ca, dupa 7 ani, Petrom a ajuns "bijuteria economiei romanesti", fiind contributorul principal la stat.

"Din totalul veniturilor la bugetul Romaniei, 11,2% vine de la Petrom. Pe parcursul celor 7 ani de la privatizare, Petrom a varsat sub forma de taxe, impozite, redevente la bugetul statului in jur de 11 miliarde de euro si a efectuat investitiide alte 7 miliarde de euro. Aceasta este performanta Petrom sub un management privat.

Sunt alte companii petroliere care folosesc Romania drept piata de desfacere, pastrandu-si profitul in pietele de origine. Cred ca Petrom trebuie felicitat pentru faptul ca tot profit ramane in Romania, este impozitat aici si ajuta statul roman", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

Petrom, un tap ispasitor pentru problemele romanilor

Potrivit acestuia, in structura pretului 50% reprezinta taxe si impozite. De exemplu, la un pret de 5,5 lei, 2,7 lei reprezinta taxe si impozite.

"In aceste taxe si impozite exista si aberatii care ar fi putut eliminate. Cea mai crunta aberatie o reprezinta TVA-ul pe acciza din pret. La 1,53 de lei acciza raportat la 5,5-5,7 lei/litru, 0,36 lei reprezinta TVA. Asta este o aberatie fisala inretinuta de la Bruxelles.

Daca s-ar fi eliminat am fi avut o scadere a pretului carburantilor de 0,72 de lei, adica 0,36 de lei din eliminarea TVA-ului pe acciza si 0,36 din partea companiilor petroliere ca si contributie a lor, lucru ce s-ar fi simtit ajungand litrul la 4,8 lei. Una peste alta, iata ca nici statul nu-si face treaba", mai spune Ionel Blanculescu.

Privind la piata europeana, unde toate companiile sunt racordate la cotatiile internationale, iar toate cele 27 de state membre UE functioneaza pe principiul vaselor comunicante, Petrom nu poate face excepti.e Prin urmare, preturile trebuie sa fie aliniatie, fluctuand in intervalul 1,201,6 euro/litru de carburant.

Claudiu Doltu nu uita sa aminteasca ca nicaieri in lume companiile petroliere nu sunt aplaudate de public, insa Petrom este o tinta falsa, un tap ispasitor pentru greutatile zilnice ale oamenilor.

"Problemele in Romania sunt generate de veniturile mici ale gospodariilor, de nivelul mic al salariilor si nicidecum de pretul mare al combustibililor. Combustibilul este un produs. Cred ca toata discutia din jurul performantelor financiare ale unei companii, fie ea si din domeniul petrolier, nu sunt o problema reala nici pentru economie. Este un prilej de a abate atentia oamenilor si de a le arata un vinovat acolo unde nu este.

Ar fi o mare greseala din partea autoritatilor sa se repeada asupra unor firme sau a preturilor unor produse in incercarea de a castiga simpatia electoratului. Observ cu foarte mare tristete ca in exercitiul electoral, autoritatile statului promoveaza diferite campanii prin care incearca sa convinga cetatenii ca nefericirea lor s-ar datora fie produselor importate, fie unor tari care produc bunuri pe care romanii le consuma in mod obisnuit.

O asemenea mentalitate este complet anti-economica, impotriva modului economic de gandire si impotriva practicilor oricarei tari cu economie bazata pe legile pietei", mai spune acesta.

Revine sloganul "Nu ne vindem tara"

"Se spune ca ne-am vandut tara, ca am vandut rezervele. Nu s-a intamplat asa ceva. De 7 ani se mentine aceeasi minciuna. Trebuie sa se inteleaga ca redeventele nu sunt fixe, ele sunt mobile, calculate in baza legii petrolului si au un nivel intre 3-13%.

13% este valoarea redeventei in functie de cantitatea extrasa din zacamantul respectiv. Cu cat cantitatea este mai mare cu atat redeventa creste. Anul trecut au fost 176 milioane de euro redeventa care a ajuns la stat din ce a extras compania din Romania. Ei au platit o redeventa intre 3-13%", sublinieaza Ionel Blanculescu.

Potrivit acestuia, la momentul de fata in domeniul explorarii solului, compania petroliera are rezerve mai mari decat in momentul in care le-a preluat datorita tehnologiei performante de care s-a folosit. De aceea, Petrom a devenit un jucator european destul de important care nu ar trebui sa fie acuzat ci felicitat pentru modelul de business pe care l-a avut si care ar trebui preluat de multe companii din Romania.

"E foarte important sa eliminam toate barierele de intrare astfel incat in Romania sa nu fie doar 5 companii petroliere ci 50, fiindca atunci concurenta le va determina sa duca pretul in jos. Razboi cu pretul nu se poate realiza, insa se poate realiza o liberalizare a pietei la nivel de bariere de intrare astfel incat sa vina cat mai multi./Din concurenta ar putea rezulta preturi mai bune.

Pretul intotdeauna se creeaza pe piata. Daca exista cerere pentru acest pret, e clar ca piata recunoaste pretul", mai adauga consultantul.

Cu o saptamana in urma, declaratiile presedintelui Traian Basescu loveau in prestatia companiei petroliere.

"Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata, in fiecare zi: pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, cand tu il extragi cu 16 dolari din Romania. Deci, aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petrom", declara presedintele cu cateva zile in urma.

In ciuda nemultumirii exprimate de Traian Basescu, compania Petrom nu poate sfida piata.

"Petrom extrage titeiul cu 23 de dolari, nu cu 16 dolari. Nu il poti extrage cu 23 si sa il vinzi cu 25. Daca nu s-ar racorda la cotatie, am avea un sistem comunist, Daca Petrom ar vinde cu 4 lei/litru, in secunda urmatoare compania ar fi blocata. Petrom asigura 40% din piata. Celelalte companii ar actiona Petrom in instanta pe practici anticoncurentiale, plus ca unele se pot retrage sa-si vanda produsul in alta parte.

Chiar si in scenariul in care Petrom ar fi companie de stat, si atunci ar merge dupa aceeasi politica", mai spune Ionel Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#declaratii Traian Basescu Petrom, #pret carburanti petrom, #politica Petrom, #profit record Petrom 2011, #cotatie petrol, #Traian Basescu nemultumire Petrom , #Profit