Petrom, singura companie petroliera afectata de masura de supraimpozitare

Miercuri, 22 August 2012, ora 08:20
2323 citiri
Petrom, singura companie petroliera afectata de masura de supraimpozitare

Supraimpozitarea veniturilor exceptionale, propusa de guvern pentru implementare din 2013, afecteaza, in cazul companiilor petroliere, doar Petrom, singura pe profit in ultimii ani.

Conform datelor din 2011, Mol, Rompetrol si LukOil au inregistrat pierderi intre 3,16 milioane de euro si 27,18 milioane euro. Singura companie care a inregistrat profit a fost OMV Petrom, care a anuntat castiguri de 869,67 milioane euro.

Companiile petroliere vor fi supraimpozitate din 2013

"Pe noi ne intereseaza cand Guvernul emite acte administrative care afecteaza reglementarea, predictibilitatea financiar fiscala. Supraimpozitarea companiilor e o alta prostie pentru ca nu va face decat ca acea taxa sa o platim tot noi, la pompa. A ramas Petromul de fapt, pentru ca celelalte companii isi tin profiturile in tarile de origine", a declarat Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, pentru Business24.

Petrolul s-a ieftinit. De ce nu scade pretul benzinei in Romania?

In conditiile actuale, 56% din pretul la pompa al litrului de carburant ajunge la buget, sub forma de taxe si accize. In ultimele luni, petrolul s-a scumpit la nivel international din cauza tensiunilor dintre SUA, UE si Iran, unul dintre cei mai mari furnizori din lume. Impreuna cu devalorizarea leului, aceste doua elemente au impins companiile din Romania sa scumpeasca benzina si motorina in mai multe randuri. Supraimpozitarea companiilor ar duce la scumpiri suplimentare.

Petrom, exceptia de la regula

Constantin Tampiza a declarat ca LukOil, compania pe care o reprezinta, nu va fi afectata de masura de supraimpozitare pentru ca nu mai inregistreaza profit de trei ani. "Toate companiile din Romania lucreaza cu pierderi, in afara de Petrom".

In primul trimestru al anului, OMV Petrom a inregistrat un profit record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), in crestere cu 65% fata de perioada ianuarie-martie a 2011.

Profit record pentru Petrom: Crestere de 65% in primul trimestru

Petrom este foarte profitabil pentru ca extrage titeiul pe bani putini, iar restul, pana la pretul pietei, este profit, explica Blanculescu. Conform analistului, Petrom a platit taxe de 12 miliarde de euro timp de sapte ani de zile si a avut investitii de aproximativ sapte miliarde de euro.

Companiile petroliere MOL si Petrom au refuzat sa comenteze propunerea guvernului de supraimpozitare a veniturilor exceptionale: "Nu comentam pana nu avem proiectul in fata", a declarat Pazara.

Petrolul se scumpeste pe baza crizei si a scaderii stocurilor

Pretul petrolului, la maximul ultimelor trei luni

Romania a importat mai putin petrol in 2012, fata de 2011

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#supraimpozitare venituri exceptionale, #supraimpozitare companii petroliere , #Management