Petrom, investigata pentru retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 10:46
2007 citiri
Petrom, investigata pentru retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium

OMV Petrom a anuntat miercuri ca a primit de la Consiliul Concurentei un raport de investigatie cu privire la o pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb).

Potrivit unui raport transmis Bursei, pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti.

Concluziile investigatiei Consiliului Concurentei, inclusiv posibilele sanctiuni, vor fi cuprinse in decizia finala a Consiliului Concurentei, care va fi emisa dupa formularea raspunsului OMV Petrom cu privire la forma actuala a raportului de investigatie si dupa audierea in fata Consiliului Concurentei.

In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta, sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei. In perioada pretinsei incalcari, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti.

Potrivit reprezentantilor Petrom, decizia de a retrage de pe piata Eco Premium "s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor".

Profitul net al grupului Petrom s-a dublat in primele noua luni din acest an, la 2,919 miliarde lei, fata de aceeasi perioada din 2010, cand a fost de 1,421 miliarde lei, in conditiile in care, in cel de-al treilea trimestru, grupul a inregistrat un profit record, de 1,175 miliarde lei .

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul a realizat investitii de peste 6,6 miliarde de euro in ultimii sase ani. Petrom exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 805 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,5 milioane tone.

Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Petrom incalcare reguli concurenta, #Petrom Eco Premium , #Management