Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petrom vrea sa investeasca intre 800 mil. euro si 1,2 mld. euro pe an

Petrom vrea sa investeasca intre 800 mil. euro si 1,2 mld. euro pe an


OMV Petrom va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor, a anuntat marti compania.

Astfel, sectorul upstream va atrage 80% din investitii, iar cel de mid/downstream 20%.

Informatiile au fost anuntate intr-o prezentare catre investitori, impreuna cu strategia companiei pentru 2021.

"Avand in vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preturile volatile ale titeiului, un mediu investitional favorabil cu un regim de reglementare si fiscal transparent, corect si predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice si a realiza investitiile preconizate", arata Petrom, intr-un comunicat.

In perioada 2009 - 2011 compania detinuta de grupul austriac OMV a investit in medie 1,1 miliarde euro pe an, iar sectorul de explorare si productie a beneficiat de 64% din suma totala.

Strategia pentru 2021 a fost aprobata vineri de catre Consiliul de Supraveghere al companiei.

Domeniul Explorare si Productie (E&P) va ramane "coloana vertebrala a companiei", iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea productiei conventionale, pentru contracararea in mare masura a declinului natural, si pe cresterea eficientei operationale.

In acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zacamintelor, va explora si dezvolta noi zone de productie, prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi si va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate.

Pentru a imbunatati valoarea pe termen mediu a E&P, Petrom va continua activitatile pentru cresterea factorului final de recuperare a titeiului si gazelor, explorarea, evaluarea si dezvoltarea descoperirii de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagra, daca se va confirma viabilitatea comerciala, si extinderea limitelor si adancimilor de explorare a hidrocarburilor.

In sectorul de Gaze si Energie activitatile Petrom se vor concentra, pe termen scurt, pe lansarea exploatarii comerciale a centralei de la Brazi (860 MW), in a doua parte a anului 2012. Pentru a creste valoarea portofoliului de gaze, Petrom va urmari sa isi imbunatateasca vanzarile de gaze si sa promoveze conditii echitabile de piata, conform comunicatului.

Pe termen mediu si lung, Petrom va explora oportunitatile din surse regenerabile si va evalua investitii ulterioare in infrastructura aferenta proiectului gazoductului Nabucco. Totodata, va explora dezvoltarea unui potential hub de gaze naturale.

In Rafinare&Marketing OMV Petrom va finaliza pana in 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinarie integrata cu activitatea de E&P, si va continua sa-si imbunatateasca operatiunile, sa reduca nivelul costurilor si sa creasca eficienta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1181 ori