OMV Petrom a finalizat doua statii noi de tratare a gazelor, dupa o investitie de peste 130 de milioane de euro

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 14:24
2509 citiri
OMV Petrom a finalizat doua statii noi de tratare a gazelor, dupa o investitie de peste 130 de milioane de euro

OMV Petrom a finalizat lucrarile de constructie la doua statii noi de tratare a gazelor, amplasate langa zone de productie importante.

Cele doua proiecte, care au necesitat investitii de peste 130 de milioane de euro incepand din 2013, vor permite livrarea de gaze in sistemul national de transport, la presiuni de pana la 40 de bari, se arata intr-un comunicat remis Business24.

Prin cele doua unitati se proceseaza circa 7,5% din productia de gaze a OMV Petrom in Romania.

Daca s-ar folosi doar pentru incalzire, productia anuala de gaze procesata la Burcioaia si Madulari ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuinte.

"Burcioaia si Madulari sunt proiecte gemene in care s-au implementat solutii standardizate si de proiectare modulara pentru instalatiile din Upstream. Proiectele Burcioaia si Madulari ne permit sa procesam gaze la o capacitate de pana la 2 milioane de metri cubi standard pe zi si sa livram gaze in sistemul national de transport, la presiuni ridicate. In plus, ele prelungesc durata operatiunilor de productie pe zacaminte mature, deoarece noile statii pot prelua gaze la presiuni reduse", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

Proiectele de gaze de la Burcioaia si Madulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zacaminte, construirea statiilor pentru uscarea, comprimarea si masurarea gazelor, precum si infrastructura necesara pentru conectarea la sistemul national de transport.

In procesul de uscare a gazelor este folosita o unitate pe baza de trietilen glicol (TEG) pentru a asigura conformarea cu cerintele de calitate a gazelor in ceea ce priveste punctul de roua al apei si un proces de racire pe baza de propan pentru asigura conformitatea pentru parametrul punctul de roua al hidrocarburilor.

Doua compresoare de inalta eficienta cu o putere nominala de 1MW fiecare asigura puterea de compresie pentru livrarea in sistemul national. In total, 19 sonde, cu o productie cumulata de pana la 7.000 bep/zi, au fost conectate la aceste facilitati.

Lucrarile de constructie de la cele doua proiecte au insumat aproximativ 1,3 milioane de ore munca, fara incidente.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 787 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de peste 24,5 miliarde de euro sub forma de taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - septembrie 2017.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OMV Petrom statii tratare gaze, #OMV Petrom investitii , #Investitii