Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV Petrom a alocat aproape 2 miliarde de euro pentru investitii in 2013

OMV Petrom a alocat aproape 2 miliarde de euro pentru investitii in 2013


OMV Petrom are planificate pentru 2013 investitii de 6,446 miliarde lei, mai mari cu 24% fata de cele bugetate pentru anul trecut, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat luni in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor companiei.

Cea mai mare parte a investitiilor, 80%, este destinata activitatilor de Explorare si Productie si vor permite valorificarea oportunitatilor de crestere prin intermediul lucrarilor de explorare si al achizitiilor de licente de explorare. Activitatii de Rafinare si Marketing ii revine 17% din buget, iar 4% vor reprezenta investitiile in Gaze si Energie, Solutions, Sediu si altele.

OMV Petrom a investit in ultimii opt ani aproximativ noua miliarde euro, respectiv circa 86% din profitul operational, si ramane in continuare cel mai mare investitor in sectorul energetic din Romania.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani.

La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV.

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, Petrom a inceput operatiunile comerciale la centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si la parcul eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW.

OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1633 ori