Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modernizarea rafinariei Petrobrazi s-a incheiat. Nota de plata - 600 de milioane de euro

Modernizarea rafinariei Petrobrazi s-a incheiat. Nota de plata - 600 de milioane de euro


Programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, derulat timp de patru ani de OMV Petrom, s-a incheiat, investitiile totale ridicandu-se la aproximativ 600 de milioane de euro, a anuntat, joi, compania petroliera intr-un comunicat de presa.

Cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei mentioneaza ca programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi a avut loc in perioada 2010 - 2014, iar principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost cresterea competitivitatii.

In acest fel, OMV Petrom poate procesa intreaga productie de titei din Romania intr-o singura rafinarie. Astfel, ajustarea capacitatii rafinariei Petrobrazi pana la 4,2 milioane tone/an va asigura procesarea eficienta a intregii productii de titei a companiei in Romania.

Potrivit sursei citate, in urma procesului de modernizare, motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45% in structura de produse obtinute la Petrobrazi, in timp ce capacitatea de productie pentru motorina a crescut la 1,5 milioane de tone, de la 900.000 de tone, cat era in 2009.

Consumul de energie al rafinariei se va reduce cu 25%

Consumul total de energie al rafinariei se va reduce cu 25%, comparativ cu ceea ce se inregistra in urma cu cinci ani, in urma finalizarii programului de modernizare. De asemenea, rafinaria are, in prezent, un nivel al Indicelui Nelson1 de 11,28, peste competitorii locali si regionali. Operatiunile din faza finala a procesului de modernizare a rafinariei au implicat circa 5.000 de oameni, conform datelor companiei.

In cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau inlocuite: Unitatea de hidrofinare a motorinei, Unitatea de cracare catalitica, Instalatia de cocsare, Unitatea de distilare atmosferica si in vid, Unitatea de desulfurare si recuperare a sulfului, Fabrica de hidrogen si Parcul de rezervoare.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 de benzinarii. OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber pe Bursa de Valori Bucuresti /BVB/.

In ultimii noua ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro, in timp ce, anual, impactul direct, indirect si indus al in PIB-ul Romaniei este de circa 5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1359 ori