Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mariana Gheorghe: Investitiile Petrom in 2012 - 1 mld euro

Mariana Gheorghe: Investitiile Petrom in 2012 - 1 mld euro


Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.

"In trecut, 60-70% din investitii au fost realizate in explorare si productie de petrol si gaze, 15-20% in rafinare si marketing si diferenta a fost in gaz si electricitate.

Asta inseamna ca ne-am concentrat pe ceea ce este corp-business-ul nostru, explorare si productie de petrol si gaze, si apoi ne-am uitat in midstream si downstream, astfel incat sa crestem valoarea acestor produse primare, petrolul si gazele, pe piete care sunt adiacente, cum ar fi rafinarea si marketingul, pentru titei, si electricitatea pentru gaze", a mai precizat aceasta intr-un interviu Agerpres.

CEO-ul Petrom a subliniat faptul ca in 2012, cea mai mare companie petroliera din Romania isi propune investitii de un miliard de euro, insa acest lucru trebuie aprobat de Adunarea Generala din luna aprilie. Banii pentru investitii vor fi directionati ca si in trecut, crescand mai mult ponderea de la E&P, fiindca a fost redusa cererea de investitii pe partea de electricitate si gaze.

"Pe E&P ce avem? Circa 70% din acest miliard de euro. Ne uitam la cresterea capacitatii de dezvoltare a produselor prin asa numite proiecte de redezvoltare a campurilor, la activitatea de explorare, pentru ca am avut un an foarte bun anul trecut si continuam sa exploram, atat onshore cat si offshore, si bineinteles, la proiectele de eficientizare, care sunt proiecte de continua atentie pentru E&P.

In cazul Rafinarii, ne concentram asupra modernizarii Petrobrazi, iar la Gaz &Power am terminat constructia si acum ne concentram asupra punerii in operare a centralei pe gaz de la Brazi", a mai subliniat aceasta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2288 ori