Sindicatele cer sa fie respinsa Legea Pensiilor: Incalca prevederi constitutionale, obligatia de a asigura un nivel de trai decent

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 16:21
1117 citiri
Sindicatele cer sa fie respinsa Legea Pensiilor: Incalca prevederi constitutionale, obligatia de a asigura un nivel de trai decent
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul General al CNS Cartel ALFA si Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania solicita membrilor Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii pensiilor adoptat in Comisia de munca, precizand ca incalca prevederile constitutionale si principiul egalitatii in drepturi.

"Consiliul General al CNS Cartel ALFA va adreseaza solicitarea de a respinge actul normativ in plen, deoarece acesta incalca prevederile constitutionale, principiul egalitatii in drepturi, echitatii, principiul protectiei persoanelor cu handicap, si obligatia de a asigura un nivel de trai decent", se arata intr-un comunicat trimis, miercuri, de Consiliul General al CNS Cartel ALFA.

Astfel, Consiliul General al CNS Cartel ALFA anunta ca proiectul de lege nu respecta principiul contributivitatii. Prin modul de calcul, persoanele care contribuie peste 15 ani vor avea aceeasi pensie minima chiar si in cazul in care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie.

"Pentru 25 de ani de contributii, toti cei care au contribuit intre salariul minim pe economie si 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minima aferenta celor 25 de ani de contributii. Si in cazul unei contributii de peste 35 de ani la nivelul salariului minim sau pana in 60% din salariul mediu pe economie salariatii, odata iesiti la pensie, vor primi tot pensia minima aferenta acestei categorii", se mai arata in sursa citata.

Consiliul General al CNS Cartel ALFA sustine ca proiectul de lege nu respecta principiul echitatii, prin luarea in considerare in calculul stagiului de cotizare a intregului timp de lucru al salariatilor, inclusiv a celui corespunzator normelor prin cumul.

"Pastrarea mentiunii 'contributii datorate si platite' determina o vulnerabilizare nejustificata a salariatilor care nu au nici controlul asupra platii contributiilor si nici parghiile necesare pentru a determina plata lor de catre angajatori. Adoptarea proiectului va crea discriminare prin modul in care sunt reglementate stagiile de pensie si formula de calcul a persoanelor cu handicap", se mai arata in comunicat.

Sursa citata anunta ca pensionarii aflati in plata sunt inselati pentru ca, prin aplicarea legii aflate in vigoare, ar fi trebuit sa creasca punctul de pensie cu aproximativ 20% (50% din cresterea inflatiei si 50% din cresterea salariului mediu) . In consecinta, punctul de pensie ar trebui sa creasca la aproximativ 1.320 lei de la 1 ianuarie 2019.

Totodata, Consiliul Ge ...citeste mai departe despre "Sindicatele cer sa fie respinsa Legea Pensiilor: Incalca prevederi constitutionale, obligatia de a asigura un nivel de trai decent" pe Ziare.com

#sindicate legea pensiilor , #Stiri Pensii