Seful UE: Tarile Uniunii au nevoie de o reforma a sistemelor de pensii

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 10:59
2528 citiri
Seful UE: Tarile Uniunii au nevoie de o reforma a sistemelor de pensii

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, propune ca statele membre ale UE sa lanseze o reforma a sistemelor de pensii, in concordanta cu speranta de viata din aceste tari, transmite AFP.

"Se pot face recomandari intregii Uniuni, ca de exemplu sa se ia in considerare legatura dintre varsta de pensionare si speranta de viata", a declarat Van Rompuy, intr-un interviu aparut duminica in publicatia germana Welt am Sonntag.

'Toate cele 27 de tari membre se pot angaja in reformarea sistemului lor de pensii intr-un interval de timp determinat si in conformitate cu un obiectiv stabilit', adauga presedintele UE.

Potrivit acestuia, 'nu este suficient sa se faca recomandari si apoi fiecare sa faca ce vrea', 'acest lucru trebuie facut astfel incat sa aiba un caracter obligatoriu'.

'Este unul din punctele pe care trebuie sa le discutam in urmatoarele luni si, in acest, sens, intentionam sa-l abordam si in cursul Consiliului European de joi si vineri', a precizat acesta.

Sefii de stat si de guvern se vor reuni la 28 si 29 iunie, la Bruxelles, in cadrul unui summit european crucial, pentru a incerca sa gaseasca solutii la criza din zona euro.

De asemenea, in conditiile in care Van Rompuy a fost insarcinat cu elaborarea unui raport despre modalitatile de consolidare a integrarii in cadrul UE, raport care va fi prezentat la summit, el amana pe mai tarziu orice dezbatere despre eventualele reforme institutionale de mare amploare.

'Nu consider acum ca dezbaterea despre institutii este o prioritate', a spus Herman Van Rompuy.

'Trebuie sa gestionam criza pe termen scurt. Schimbarea tratatelor inseamna lansarea de tot felul de dezbateri care vor dura ani de zile', a adaugat acesta.

Van Rompuy vorbeste, in interviu, si de proiectul uniunii bancare la care s-au angajat la inceputul saptamanii tarile europene participante la G20 de la Los Cabos (Mexic).

'Uniunea bancara este un element fundamental', considera acesta, adaugand: 'Cred ca in acest domeniu putem sa avansam mai repede decat in altele. Si putem avansa repede si in ceea ce priveste controlul Bancii Centrale Europene (BCE) in cadrul acestei uniuni bancare'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma sistem pensii UE, #sistem pensii Romania , #Stiri Pensii