Returnarea CAS-ului in cazul pensionarilor ar costa statul 650 mil lei

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:13
2242 citiri
Returnarea CAS-ului in cazul pensionarilor ar costa statul 650 mil lei

Guvernul analizeaza situatia legala si financiara pentru rezolvarea problemei create in urma deciziei Curtii Constitutionale privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arata ca ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contributiilor achitate in acest an, coalitia avand opinii diferite.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, ca Guvernul analizeaza situatia legala si financiara aparuta in urma deciziei Curtii Constitutionale (CC).

Surse politice au declarat in acelasi timp ca datele analizate la nivelul Guvernului releva ca numai pentru returnarea contributiilor de asigurari sociale retinute pensionarilor in acest an si identificate drept neconstitutionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 milioane lei, motiv pentru care in interiorul coalitiei sunt opinii divergente.

"Unii membrii ai coalitiei insista pentru returnarea contributiilor retinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar si esalonat, iar altii amintesc ca legea nu actioneaza retroactiv si solicita ca, daca sunt identificate fonduri disponibile, banii sa fie folositi pentru recuperarea salariala in sectorul bugetar si nu pentru pensii", au aratat sursele.

Nemultumiri ale pensionarilor privind returnarea contributiilor la pensiile de peste 740 de lei

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5%, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

Ministrul Muncii: Pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, ca pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de retinerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate, iar pentru cererile de restituire retroactiva a sumele platite pentru CAS nu exista temei legal, prevederile aplicandu-se doar pentru viitor.

Un reprezentant al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania a depus, luni, la Guvern, un memoriu prin care ii solicita premierului Mihai Razvan Ungureanu o intrevedere pe tema returnarii contributiilor de asigurari sociale platite de catre pensionari.

#returnare CAS pensii Romania, #retinere contributii asigurari sociale, #retinere contributii pensii , #Stiri Pensii