Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reactia administratorilor de fonduri de pensii pivate dupa ce ministrul de Finante i-a acuzat ca isi baga in buzunare sute de milioane de lei

Reactia administratorilor de fonduri de pensii pivate dupa ce ministrul de Finante i-a acuzat ca isi baga in buzunare sute de milioane de lei
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania vine cu precizari dupa ce ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca sute de milioane de lei pe an ajung in conturile administratorilor de fonduri de pensii private, in loc sa se duca spre pensiile romanilor.

In replica, Asociatia sustine ca fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei in cei noua ani de activitate, iar diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezinta castigul total obtinut din investitii, astfel ca romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro.

"In cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta pana la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) in suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul participantilor romani.

Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale", se arata in comunicat.

Potrivit calculelor Asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Astfel, banii de pensii private ai romanilor contribuie la cresterea economica si crearea de locuri de munca din tara.

Conform calculelor APAPR realizate pe baza informatiilor publice, in ultimele 12 luni pentru care exista date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net.

In aceeasi perioada (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

"Acest nivel de eficienta se datoreaza si investitiilor importante facute de administratori in infrastructura sistemului si asigurarea respectarii celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participantilor.

In marea majoritate a cazurilor, aceste investitii nu au fost inca recuperate, dar administratorii au inteles inca de la inceput faptul ca sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Intarzierea recuperarii investitiilor initiale a venit si pe fondul abaterii de la calendarul initial de crestere a contributiei", se mentioneaza in comunicat.

APAPR reaminteste ca nive ...citeste mai departe despre "Reactia administratorilor de fonduri de pensii pivate dupa ce ministrul de Finante i-a acuzat ca isi baga in buzunare sute de milioane de lei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1392 ori
Citeste mai multe desprepilon II pensii pensii private