Sute de mii de pensionari vor primi înapoi bani de la stat. Guvernul ar putea da OUG pentru restituirea sumelor reținute ilegal

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 20:16
541 citiri
Sute de mii de pensionari vor primi înapoi bani de la stat. Guvernul ar putea da OUG pentru restituirea sumelor reținute ilegal
CCR a declarat neconstituțională legea prin care cei cu pensii de peste 4.000 de lei au plătit contribuții la sănătate FOTO Pixabay

Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.

Secretariatul General al Guvernului a elaborat o notă în care recomandă Executivului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie stabilite modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021.

„Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

La rândul său, Guvernul transmite prin intermediul unui comunicat că, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, reţinerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depăşesc 4.000 de lei.

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

”Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reţinerii vor obţine din partea instanţelor judecătoreşti soluţii favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectaţi de dispoziţiile OUG nr. 130/2021 şi faptul că acesta ar putea creşte în perioada următoare, nota prezentată Guvernului include soluţia reglementării efectelor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 650/2022, printr-un act normativ de acelaşi nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, informează Executivul.

Potrivit Știrile PROTV, peste 355.000 de români cu pensii de peste 4.000 de lei vor primi bani înapoi de la stat, după ce, pe tot anul 2022, li s-a reținut cotizația de 10% pentru sănătate. Print ...citeste mai departe despre "Sute de mii de pensionari vor primi înapoi bani de la stat. Guvernul ar putea da OUG pentru restituirea sumelor reținute ilegal" pe Ziare.com

#pensii, #pensii 4000 lei, #lege neconstitutionala, #CCR, #OUG, #inapoiere bani , #Stiri Pensii