Ministrul de Finante si ASF, acuzati public ca mint: Ne-au chemat sa luam nota de reducerea contributiilor la Pilonul II

Joi, 24 August 2017, ora 14:00
1932 citiri
Ministrul de Finante si ASF, acuzati public ca mint: Ne-au chemat sa luam nota de reducerea contributiilor la Pilonul II
Foto: Arhiva Ziare.com

Soarta Pilonului II de pensii este tot mai incerta. Dupa ce Ministerul Finantelor si ASF au negat ca ar avea in plan reducerea contributiilor la jumatate si chiar au dat asigurari ca nici nu s-a vorbit macar despre asa ceva, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au iesit public pentru a-i contrazice.

Reprezentantii APAPR au declarat pentru Profit.ro ca au fost informati, saptamana trecuta ca se doreste aplicarea unei astfel de diminuari.

Ei arata ca, in urma cu o saptamana, s-au intalnit cu ministrul Finantelor si cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru o discutie in care le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii.

Cel mai dramatic scenariu era o scadere cu 80%, masura fiindu-le prezentata ca urmand sa fie pusa in practica si nu doar ca o intentie. "Ne-a fost adus la cunostinta ca se doreste punerea in practica a unei reduceri. Am fost chemati sa luam nota ca asa se va intampla", precizeaza reprezentantii APAPR pentru sursa citata.

Clarificarea APAPR vine dupa ce Profit.ro a scris, miercuri, ca Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, dorind sa reduca, de la 1 ianuarie 2018, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii de la 5,1% la 2,5%.

Ulterior, ministrul Economiei afirma ca "in Guvern nu a existat o discutie pe aceasta tema". Si ASF a reactionat, aratand ca "Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti".

Institutia a transmis chiar ca "actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie".

Pilonul II, erodat de declaratii contradictorii

Scandalul cu Pilonul II de Pensii a inceput inca dinainte de instalarea Guvernului Tudose la Palatul Victoria. La audierile din Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pentru validarea sa in functia de ministru de Finante, Ionut Misa declara ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I sau III.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului", afirma la acea vreme Misa.

Dupa doar cateva ore, el a facut un pas ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante si ASF, acuzati public ca mint: Ne-au chemat sa luam nota de reducerea contributiilor la Pilonul II" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#APAPR discutii pilon 2 pensii, #reducere contriburtii pilon II pensii, #ASF reducere contributii pilon 2 , #Stiri Pensii