Problema pensiilor, o mana cereasca pentru guvernantii populisti

Duminica, 13 Iunie 2021, ora 03:05
1041 citiri
Problema pensiilor, o mana cereasca pentru guvernantii populisti
Hari Bucur Marcu

Majorarea varstei de pensionare, reducerea pana la disparitie a diferentei dintre varsta pensionatilor de gen masculin si a celor de gen feminin, (re) calcularea pensiilor, indexarea pensiilor, majorarea punctului de pensie, reducerea sau eliminarea pensiilor speciale, reducerea discrepantelor dintre pensiile mari si pensiile minuscule, precum si altele asemenea, mai putin cunoscute si dezbatute public nu sunt probleme.

Adica, nimeni nu asteapta de la publicul suveran vreo directie de actiune, ca sa nu mai vorbim despre vreo solutie in niciuna dintre aceste subiecte.

Subiecte care nu sunt probleme decat in mintea putina a celor care le discuta fara finalitate si in discursul guvernantilor, mai ales a celor populisti, manipulatori si instigatori.

Asta nu inseamna ca nu exista probleme cu sistemul national de pensii de asigurari sociale. Exista cu siguranta asemenea probleme, doar ca nu sunt cele cu vechimea, varsta, cuantumul, pensiile speciale etc.

Prima si cea mai mare problema este ca, an de an, nu sunt in fondul de asigurari sociale bani suficienti pentru plata pensiilor de asigurari sociale.

In mod normal, ar fi trebuit sa fie bani suficienti pentru plata pensiilor tuturor pensionarilor care au contribuit/cotizat la sistemul public de pensii, pe timpul activitatii remunerate (cu conditia evidenta ca fiecare sa primesca o pensie calculata dupa un singur criteriu: cotizatia depusa pe timpul activitatii, la fondul public de pensii).

Ba, ar fi trebuit sa fie in exces bani, astfel incat plata efectiva a pensiilor sa se faca din dividente, dobanzi si alte venituri realizate pe baza fondului de pensii, constituit din contributii.

Si asa a fost cazul in Romania, pana acum vreo 12 ani.

De atunci incoace, fondul public de pensii nu mai functioneaza eficient economic si ca urmare pensiile se platesc din cotizatiile activilor. Doar ca activii de la stat depind de stat sa le dea salarii din care sa isi platasca cotizatiile, iar majoritatea celor din sectorul privat sunt partial evazionisti. Asta, in conditiile in care inflatia este tinuta la minim. Asa ca, de fiecare data cand statul ingheata salariile, fondul de pensii sufera. Nu sunt bani suficienti din cotizatii.

Si atunci, statul contribuie la completarea sumelor necesare platii pensiilor. Cu multe miliarde de euro, in fiecare an.

Pentru a putea face asta, statul plateste prin aceleasi case de pensii pensiile de stat, de serviciu si cele speciale, a caror sursa fireasca si unica este ...citeste mai departe despre "Problema pensiilor, o mana cereasca pentru guvernantii populisti" pe Ziare.com

Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#varsta pensionare, #fond asigurari sociale, #pensii, #pensii speciale, #pensii private , #Stiri Pensii