Mai multi pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90% - Guvernul a crescut plafonul de venit

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 22:02
2230 citiri
Mai multi pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90% - Guvernul a crescut plafonul de venit
Foto: Arhiva Ziare.com

Pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 900 de lei/luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor in proportie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, a decis Guvernul vineri.

Pana acum, de aceasta masura beneficiau cei care aveau pensii de pana la 700 de lei.

Guvernul transmite si ca a fost simplificata procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesara declaratia pe proprie raspundere a pensionarilor. In prezent, pentru a beneficia de aceasta compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum si o declaratie pe propria raspunedere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri.

S-a constatat insa ca, desi pensionarii declara ca nu obtin alte venituri, in evidentele ANAF acestia figureaza ca realizeaza si alte venituri, in general venituri mici. Astfel, au fost identificate situatii in care declaratiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunostinta despre existenta unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de actiuni, situatie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asigurati a procentului de 40% reprezentand diferenta dintre 50-90%).

Citeste si De sambata creste punctul de pensie. Ministrul Muncii zice ca sunt bani pentru majorari

Medicamentele care pot fi compensate se incadreza in sublista B, prevazuta de HG nr. 720/2008. Fondurile necesare pentru aceasta masura vor fi asigurate in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si 40% din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, prin transferuri din bugetul FNUASS.

Potrivit datelor CNAS, in Romania exista 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii.

"In cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, in 2016 au fost eliberate un numar de 2,379 milioane de retete aferente unui numar de 430.812 pensionari cu o valoare in cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimeaza ca, incepand cu data de 1 iulie 2017, numarul de beneficiari cu venituri din pensii de pana la 900 lei/luna va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane", anunta Guvernul.

A.G. ...citeste mai departe despre "Mai multi pensionari vor beneficia de medicamente compensate 90% - Guvernul a crescut plafonul de venit" pe Ziare.com

#pensionari medicamente compensate, #penionari 900 lei medicamente, #Medicamente compensate , #Stiri Pensii