Proiectul legii pensiilor, asupra caruia au existat inclusiv miercuri discutii intre Liviu Dragnea si Lia Olguta Vasilescu, urmeaza sa fie pus astazi in dezbatere publica.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au discutat miercuri, la Parlament, despre forma finala a legii pensiilor, care ar urma sa fie prezentata joi.
Dragnea spunea ca aceasta lege ar urma sa "reaseze un sistem urias si care a tot fost complicat de-a lungul anilor", in timp ce Vasilescu anunta ca aceia care vor sa isi spuna punctul de vedere referitor la proiect vor putea sa trimita mesaje la minister.
Potrivit unor surse politice, in ultima perioada, Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu s-au intalnit zilnic pentru a discuta o forma finala a noii legi a pensiilor, iar miercuri au discutat forma finala a proiectului, care astazi ar urma sa fie facuta publica.
Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu au anuntat ca proiectul de lege va fi prezentat joi, urmand sa fie pus in dezbatere publica pana in 8 septembrie, iar apoi va intra in procedura parlamentara. Ministrul Muncii spunea ca toata lumea poate sa-si spuna punctul de vedere pe lege, poate trimite mesaje la minister cu ce i se pare in neregula sau sa ceara anumite modificari.
Lia Olguta Vasilescu a dat asigurari, marti seara, la TVR, ca nicio pensie nu va scadea, iar varsta de pensionare nu se va modifica.
Proiectul prevede ca pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 pana in 2001 vor primi din oficiu un procent de marire de 10%. Totodata, cei care vor sa isi cumpere vechimea vor putea plati si pentru o vechime mai mica de 5 ani.
"Dupa ce am decis asupra formulei de calcul, cea care o sa elimine toate inechitatile care erau in legea pensiilor, automat a trebuit sa facem simulari pe foarte multe dosare. Am facut pe toate dosarele pe care le aveam la Casa Nationala de Pensii, pierdute sau castigate in instanta", a explicat ministrul Muncii.
Initial, au existat trei formule de calcul, iar in urma simularilor a fost aleasa una.
"Pensia va fi egala cu numarul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinta, impartit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cat va insemna punctul de pensie atunci, impartit la 25, deci da cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numarul de puncte inseamna suma punctajelor anuale. ...citeste mai departe despre "Legea pensiilor intra astazi in dezbatere publica" pe Ziare.com