Economist, despre desfiintarea Pilonului II de pensii: E si bine, e si rau

Joi, 29 Iunie 2017, ora 16:44
2023 citiri
Economist, despre desfiintarea Pilonului II de pensii: E si bine, e si rau
Foto: Arhiva Ziare.com

Desfiintarea Pilonului II de pensii, anuntata joi de viitorul ministru de Finante, Ionut Misa, are si o parte buna, dar si o parte rea, spune Cristian Paun, profesor la ASE si director executiv al Societatii Romane de Economie.

"E si bine, e si rau", a declarat acesta pentru Ziare.com, dupa anuntul surprinzator facut de Ionut Misa la finalul audierii sale in comisiile de specialitate care l-au avizat pentru functia de ministru de Finante.

Citeste mai multe despre:

Pilonul II de pensii se va desfiinta, contribuabilii ar putea migra la Pilonul I sau IIIArtizanul Legii pensiilor, despre desfiintarea Pilonului II: Se incearca o nationalizare subtila. Platim promisiuni pe spatele tinerilor, care vor suferi

Cristian Paun spune ca masura este buna pentru ca "pilonul 'obligatoriu' era o struto-camila".

"Era un fel de asigurare RCA obligatorie din care sa hraneau bine de tot cei care administrau pilonul. Era un cadou pentru ei si de aici si performanta scazuta a pilonului comparativ cu Pilonul III.

In felul acesta se pune ordine. Oricum, in conditiile deducerilor fiscale (vor sa ne deducem contributia la fondurile private de pensii) era complicat acest pilon. E bine si pentru ca, cel putin la acest moment, ne vor da posibilitatea sa migram voluntar catre Pilonul III, ceea ce vom face cei mai multi", a explicat acesta.

Pe de alta parte, "e si rau", spune Cristian Paun, explicand la ce se refera.

"Banii din Pilonul I nu merg la pensia mea, ci la pensia altuia"

"Industria de resort miza pe aceasta contributie obligatorie, pentru ca era o alternativa care putea rezolva in timp problema pensiilor publice (presiunea e tot mai mare aici). Si e rau pentru ca cei mai multi romani nu vor sti ce sa faca si nu vor face probabil nimic, ceea ce clar va determina statul sa le ia banii si sa ii transfere la pensiile altora de acum (marite), ceea ce face de fapt sistemul public de pensii.

Acolo va trebui sa intervenim noi si sa explicam oamenilor sa nu isi lase banii in sistemul public de pensii si sa ii duca in sistemul privat. Pentru ca daca ii duc in sistemul public, ei nu merg la pensia lor (politicienii vor insista pe asta), ci vor merge la pensia altora.

De fapt, daca ma intrebati pe mine, legal e sa mearga doar in Pilonul III. Pentru ca in Pilonul I nu merg la pensia mea, ci la pensia altuia", a subliniat inca o data prof. Cristian Paun. ...citeste mai departe despre "Economist, despre desfiintarea Pilonului II de pensii: E si bine, e si rau" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#desfiintare Pilon pensii Cristian Paun , #Stiri Pensii