Ai acumulat câțiva ani în câmpul muncii, fiind angajat, și ți-ai dori să știi unde s-au dus banii pe care angajatorul tău i-a distribuit către sistemul pensiilor de stat sau Pilonul I, cum este oficial denumit.
Mai mult, având în vedere întreagă digitalizare despre care s-a vorbit de la declanșarea pandemiei încoace, ai vrea să și afli în sistem online, fără să fie nevoie să stai la vreo coadă interminabilă, care este suma pe care o ai, în acest moment, și dacă aceste contribuții au fost și virate către sistemul pensiilor de stat.
De asemenea, trebuie să cunoşti faptul că munca la negru este muncă nedeclarată, astfel că salariații care acceptă această situaţie trebuie să fie conștienți că angajatorul nu le declară și nu le achită contribuția la pensii.
Ce poți afla folosind doar internetul
Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat (Pilonul I).
În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Deci întregul proces nu este 100% online. Este necesar să stai şi la "puţină" coadă.
Ulterior, vei primi un e-mail, potrivit unei descrieri amănunţite realizată de avocatnet.ro, prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.
1. Autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.
2. Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.
3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.
4. Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechi ...citeste mai departe despre "Cum afli online ce pensie vei încasa de la stat. Paşii interminabili pe care trebuie să-i faci până la accesarea efectivă a contului" pe Ziare.com