Banii din Pilonul II nu se incaseaza lunar, ca pensia de la stat. Iata de ce si cum s-ar putea schimba lucrurile

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 07:30
1466 citiri
Banii din Pilonul II nu se incaseaza lunar, ca pensia de la stat. Iata de ce si cum s-ar putea schimba lucrurile
Foto: Arhiva Ziare.com

In mod normal, romanii ar trebui sa isi poata incasa lunar, pana la finalul vietii, pensia privata obligatorie, in baza contributiei la Pilonul II. Din pacate, momentan oamenii nu au aceasta posibilitate, din cauza ca nici macar la un deceniu dupa infiintarea Pilonului II nu exista o lege care sa permita incasarea acestor drepturi sub forma de pensie viagera.

Dintre toti romanii care au iesit la pensie in perioada ianuarie 2016 - ianuarie 2018, nu mai putin 13.775 aveau dreptul sa incaseze pensie privata obligatorie. Suma totala pe care fondurile de pensii private o aveau de platit catre acesti oameni ajungea la 89,5 milioane de lei, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legii, oamenii au posibilitatea sa isi incaseze banii de la Pilonul II in doua moduri. Mai exact, pot primi toata suma din cont intr-o singura transa, dupa pensionare. Sau - in baza unei norme a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) - pot cere sa primeasca suma din contul de Pilon II esalonat, pe durata a 5 ani.

Ceea ce nu pemite legea, momentan, este plata pensiei private obligatorii in regim viager, in transe lunare, incepand cu data pensionarii si pana la finele vietii beneficiarului.

Iar daca pana acum sistemul a mers asa, ar fi momentul ca cineva sa isi asume responsabilitatea de a initia o lege care sa permita introducerea pensiei private obigatorii viagere, a declarat pentru Ziare.com Radu Craciun, presedintele APAPR.

"Solutiile pe care le aplicam acum sunt unele intermediare. Sau de tranzitie, le-am putea numi. E, insa, clar ca modul in care se va plati pensia privata trebuie statuat printr-o lege.

Vorbim, de fapt, despre o lege a pensiilor private, care ar fi trebuit sa existe deja de cativa ani. Dar cum ea inca nu exista, ne aflam acum intr-o depasire de termen.

E adevarat ca, la doar 10 ani de la infiintarea fondurilor de pensii private obligatorii, sumele stranse in conturi nu sunt inca atat de mari incat sa ai ce plati ca pensie viagera. Cu toate astea, odata cu trecerea timpului, sumele se acumuleaza, iar platile devin din ce in ce mai consistente. Iar, in aceste conditii, normal ar fi sa ai optiunea platii viagere. Pentru ca, pana la urma, asta inseamna o pensie: sa primesti, lunar, o suma de bani pentru tot restul vietii. Nu doar o transa unica sau o plata pe 5 ani", sustine Radu Craciun.

Printre initiativele legislative inregistrate la Camera Deputatilor si Senat, in anii din urma, n-am ...citeste mai departe despre "Banii din Pilonul II nu se incaseaza lunar, ca pensia de la stat. Iata de ce si cum s-ar putea schimba lucrurile" pe Ziare.com

#pensii Pilon II plata viagera, #moduri plata pensie Pilon II, #cum incasezi pensia Pilonul II , #Stiri Pensii