Acum 3 ani, Tudose era initiator al legii care permitea cumulul pensie-salariu. Acum desfiinteaza si pentru cei pensionati la termen

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 13:22
2253 citiri
Acum 3 ani, Tudose era initiator al legii care permitea cumulul pensie-salariu. Acum desfiinteaza si pentru cei pensionati la termen
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Guvernul Tudose vrea sa interzica cumulul pensiei cu salariul, chiar si pentru cei care decid sa continue sa lucreze dupa ce au implinit varsta de pensionare si legal ar avea ambele drepturi.

"Cine vrea sa ramana in sistem peste varsta de pensionare poate sa o faca fara sa mai cumuleze pensia cu salariul. Se poate merge pana la varsta de 70 de ani. La o discutie cu sindicatele, cineva cerea sa se poata cumula pensia cu salariul, iar altcineva spunea ca nu e de acord. Aceasta va fi o decizie politica.

Daca ai nevoie de un om in sistem, nu trebuie sa il dai la pensie la 40 de ani si a doua zi il angajezi pe aceeasi functie, ii dai acelasi salariu, ia si pensie si, cum s-a intamplat la pensiile speciale, chiar sa fie una uriasa. Pentru a ramane in sistem e nevoie de acord cu angajatorul si de adeverinta medicala ca este apt", a declarat joi seara, la Romania TV, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Asadar, se pare ca Guvernul Tudose opteaza pentru solutia extrema dupa situatia cu care s-a confruntat in vara, cand multi bugetari s-au pensionat pe indemnizatii consistente doar ca apoi sa revina pe acelasi post, ajungandu-se la cazuri in care si-au dublat prin acest mecanism veniturile.

Insa situatia isi are originile in 2014, cand un grup de 16 parlamentari a initiat legea prin care a fost reinstaurata posibilitatea cumulului, asta dupa ce Guvernul Boc a interzis-o in 2010, ca parte din pachetul de masuri de austeritate adoptat dupa ce a lovit criza economica.

Iar in acest grup s-a regasit atunci chiar premierul de acum - Mihai Tudose. Social-democratii au criticat intens masura adoptata de Boc, astfel ca de indata ce economia a inceput sa se redreseze au reintrodus cumulul pensie-salariu.

"Cumulul pensiei cu salariul este permis, din 2014, gratiei modificarilor legislative aduse de PSD printr-un proiect de lege propus si semnat de actualul prim-ministru Mihai Tudose care culege acum roadele propriilor initiative populiste iresponsabile", aratau parlamentarii USR in luna august a acestui an, atunci cand anuntasera ca depun un proiect de lege prin care sa se interzica reangajarea la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat.

Iar in 2014 premierul Tudose pare ca avea complet o alta viziune. Impreuna cu ceilalti initiatori, el sustinea ca bugetul de stat nu va fi nicicum afectat de masura cumulului pensiei cu salariul. Ei aratau ca pensia este oricum platita din contributie si, in ce priveste salariul, angajarile s-ar fi facut pe loc ...citeste mai departe despre "Acum 3 ani, Tudose era initiator al legii care permitea cumulul pensie-salariu. Acum desfiinteaza si pentru cei pensionati la termen" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tudose initiator 2014 cumul pensie salariu, #Tudose premier interzice cumul pensie salariu, #reforma pensii PSD 2017 , #Stiri Pensii