Senat: Valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariu mediu brut

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 00:11
2553 citiri
Senat: Valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariu mediu brut

Comisia de munca din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor si a introdus un amendament care stipuleaza ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut. 

Senatorii PNL Minerva Boitan si PSD Alexandru Cordos, impreuna cu senatorul PDL Ion Ruset au cazut de acord, dupa discutii de peste doua ore, sa sustina impreuna un amendament referitor la punctul de pensie, in conditiile in care, initial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei.

In final, in Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou in textul Executivului, prin care in conditiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.

In favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD), Elena Mitrea (PSD) si Ion Ruset (PDL), iar impotriva s-au exprimat Cristian Radulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) si Albert Almos (UDMR).

Acest alineat introdus de senatori completeaza articolul Guvernului, pastrat in raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune ca la data intrarii in vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.

Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti anterior, realizati pe anul precedent, are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

In situatia in care indicatorii prevazuti, realizati pe anul precedent, au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie, mai spune Executivul. Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu cate 5 procente in fiecare an. Incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent, se mentioneaza in textul Guvernului, preluat si de Comisia de munca.

In cadrul dezbaterilor pe marginea punctului de pensie, ministrul Mihai Seitan le-a explicat senatorilor ca introducerea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut nu este sustenabila. In plus, el a explicat ca "nicaieri in lume" pensiile nu se calculeaza raportate la salariu, decat in momentul iesirii la pensie.

Seintan i-a mai asigurat pe senatori ca pensiile nu vor scadea prin introducerea noii modalitati de calcul, deoarece vor fi mereu calculate in raport cu rata inflatiei, deci nu va scadea puterea de cumparare. Un alt amendament adoptat in Comisia de munca prevede si eliminarea Anexei 3 din Lege, la propunerea senatorului PDL Ion Ruset.

Astfel, in varianta votata in Comisie, s-a pastrat Anexa 2 care cuprinde locurile de munca incadrate in conditii speciale, dar nu si Anexa 3, adica lista unitatilor care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale.

Ruset a sustinut ca nu este normal ca o lista a unitatilor sa fie inclusa in lege. Senatorul PDL a argumentat ca orice noua firma care intruneste conditiile pentru a intra pe aceasta lista nu va putea beneficia de prevederile legale, deoarece ar necesita o propunere legislativa pentru completarea Anexei si includerea companiei respective.

Democrat-liberalul a precizat ca lista unitatilor care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale ar trebui stabilita prin Hotarare de Guvern. O alta propunere asupra careia senatorii au discutat intens a fost si cea a social-democratului Alexandru Cordos care a solicitat reducerea varstei de pensionare la 64 de ani.

In plus, senatorul PSD a dorit si acordarea de reduceri de la varsta de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut unul sau doi copii (reducere cu un an), iar pentru trei sau mai multi copii reducerea sa fie cu doi ani. Solicitarile social-democratului nu au fost insa adoptate.

Pe de alta parte, potrivit ministrului Muncii, Comisia nu a admis niciun amendament transmis de Comisia juridica, privind pensiile magistratilor, si nici de Comisia de aparare, care propusese, marti, o "abordare graduala a pensiilor din domeniu".

Plenul Senatului, in calitate de prima camera, este chemat sa se pronunte luni prin vot pe proiectul Legii unitare a pensiilor.

#punct, #pensie, #sustenabil, #salariu mediu, #seitan , #Punct pensie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Cei mai norocoși angajați de la stat. Au salarii de 2.500 de euro pe lună
  2. Unul dintre cei mai importanți angajatori din țară dă afară 10% din muncitori. Cum justifică decizia compania cu peste 12.000 de angajați