Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%, in conditiile in care un nivel al contributiilor de 2%-2,5% este oricum foarte scazut in comparatie cu alte state din regiune, a declarat presedintele EFRP, Angel Martinez-Aldama.
Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.
Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii.
"in Ungaria, nivelul contributiilor este de 8%, iar in Polonia de 7,3%", a mentionat presedintele Federatiei Europeane a Fondurilor de Pensii (EFRP), Angel Martinez-Aldama, intr-un comunicat.
El a mai spus ca diferente in nivelul contributiilor, care sunt aparent minore, duc de fapt la diferente uriase in termeni de capital acumulat pana la varsta pensionarii.
1% in plus pe an=pensie cu 30% mai mare
"O contributie suplimentara de 1%, intr-o perioada de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privata cu 30% mai mare", a explicat Martinez-Aldama.
"Desi tentanta pentru a rezolva deficite bugetare de moment, aceasta propunere ii va saraci pe romani", sustine oficialul EFRP.
Martinez-Aldama a adaugat ca propunerea de plafonare a contributiei la 2% taie de fapt 20% din nivelul estimat al contributiilor pentru 2009, "o cantitate mai mult decat semnificativa, care ingreuneaza dezvoltarea ulterioara a sistemului de pensii private obligatorii".
El a atras atentia ca industria de pensii private ofera locuri de munca pentru aproape 1.000 de salariati romani.
"Grupuri financiare europene au investit sume uriase in constructia si expertiza necesare pentru pilonul II de pensii private obligatorii din Romania. Modelele lor de business sunt bazate pe prevederea legislativa initiala de crestere cu 0,5% pe an a nivelului contributiilor la pilonul II, pana la 6% in 2016", a explicat presedintele EFRP.
El a adaugat ca devierea de la acest model ar putea submina angajamentele acestor grupuri financiare fata de piata de servicii financiare din Romania.
"Speram cu adevarat ca guvernul Romaniei va lua cu seriozitate in considerare observatiile noastre - si de asemenea si pe cele ale APAPR, Asociatie pe care o sprijinim in totalitate - si ca va decide sa garanteze stabilitate legislativa pentru sistemul de pensii private obligatorii intr-un mediu financiar si asa prea volatil", a mai spus oficialul EFRP.
Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii reprezinta asociatii de fonduri de pensii si institutii similare din domeniul pensiilor private suplimentare din Europa.
Federatia include fonduri de pensii din 16 state membre ale Uniunii Europene si din cinci state non-membre, avand in total 29 de asociatii membre ale EFRP, printre care si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).