Sistemul de pensii private ar putea depasi 1% din PIB

Joi, 03 Februarie 2011, ora 18:18
1686 citiri
Sistemul de pensii private ar putea depasi 1% din PIB

Activele fondurilor de pensii private vor depasi nivelul de 1% din produsul intern brut (PIB) in primul semestru al acestui an, in conditiile in care "nu va fi afectat negativ programul contributiilor participantilor", potrivit NewsIn.

La finalul lui 2010, activele administrate de fondurile de pensii private au ajuns la o cota de 0,91% din PIB.

"In conditiile in care nu se va manifesta riscul legislativ care sa afecteze negativ programul contributiilor participantilor, sectorul pensiilor private va creste in importanta pentru economie, fiind asteptata o crestere peste 1% din PIB in prima jumatate a acestui an", a declarat analistul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Gheorghe Mot.

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la finele anului trecut la 4,66 miliarde lei, din care 4,33 miliarde lei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilon II) si 0,33 miliarde lei in sistemul de pensii private facultative (pilon III).

Rezultatele s-au situat putin peste nivelul estimat in iulie 2010, de 4,6 miliarde lei (0,90% din PIB), potrivit analizei CSSPP.

"Fondurile de pensii private au ramas conservatoare investind in continuare in titluri de stat. Astfel, la 31 decembrie 2010 detineau 4,93% din totalul emisiunilor de titluri de stat aflate in circulatie. Cu toate acestea, au ramas si investitori activi pe piata locala de capital - numai valoarea la 31 decembrie 2010 a primilor zece emitenti din portofoliu de 342,86 milioane lei este mai mare decat intregul portofoliu de actiuni detinut cu un an in urma, de 248,71 milioane lei", se mentioneaza in analiza CSSPP.

In acelasi timp, riscul valutar ramane redus ca urmare a unei expuneri mici fata de valute, respectiv 7,68% din total active, si a utilizarii instrumentelor specifice de protectie fata de acest risc.

"Rolul sectorului pensiilor private este cu atat mai important cu cat duce la scaderea presiunilor viitoare asupra sistemului public de pensii (previziunile demografice pentru anii urmatori sunt de imbatranire a populatiei), precum si prin prisma investitiilor care le aduce in economie: investitii in companiile romanesti listate pe bursa si creditarea statului si segmentului privat autohton (prin intermediul titlurilor de stat, obligatiunilor emise de autoritatile locale si a obligatiunilor corporative)", se mai arata in analiza CSSPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie privata, #fonduri de pensii private, #contributii , #Pensii private