Sindicatele solicita intarzierea adoptarii sistemului de pensii private obligatoriicu cu o luna

Vineri, 14 Septembrie 2007, ora 16:27
876 citiri

Blocul National Sindical doreste ca inceperea aderarii la pensiile private obligatorii sa se amane cu 30 de zile, de vina fiind lipsa de interes a autoritatilor pentru informarea cetatenilor, in conditiile in care 80% dintre cei vizati au declarat ca nu stiu cum functioneaza sistemul.

Potrivit unui comunicat al Blocului National Sindical (BNS), remis, miercuri, agentiei NewsIn, persoanele cu varsta sub 45 de ani, care sunt vizate de aplicarea pilonului II de pensii private, sunt total neinformate despre acest sistem si sunt vulnerabili in fata oricarui agent care doreste sa-i convinga sa adere la un fond de pensii, fara sa cunoasca riscurile la care se expun, beneficiile, drepturile si obligatiile pe care le au. in consecinta, BNS cere amanarea cu o luna a inceperii procesului de aderare si implicarea autoritatilor intr-o campanie de informare.

"Lipsa de interes a autoritatilor fata de acest aspect important al reformei sistemului de pensii va fi resimtita direct de contribuabili (80% din persoanele vizate de pilonul II se declara neinformate pe marginea subiectului), si este de neinteles, avand in vedere faptul ca inceperea campaniei de recrutare la data de 17 septembrie nu este o surpriza, ci parte dintr-un plan etapizat stabilit chiar de autoritati", se arata in comunicatul sindicatelor.


BNS mai informeaza ca sindicatele au inaintat Guvernului mai multe solicitari scrise pentru organizarea unei campanii de informare, au atras atentia premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului muncii, Paul Pacuraru si au facut demersuri similare si pe langa Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care au ramas fara rezultat.

Confederatia atrage, totodata, atentia si asupra faptului ca actuala legislatie nu prevede un sistem drastic de sanctiuni pentru cei care nu ii respecta prevederile, in special in perioada de aderare initiala. "Din informatiile pe care le detinem, agentii de marketing ai societatilor de gen au inceput sa "testeze apele" in randul salariatilor cu mult inainte de data de 17 septembrie, incalcand astfel legea 23/2007 (legea 411/2004 modificata si completata), iar CSSPP nu poate face mare lucru din punct de vedere al sanctiunilor", se mai arata in comunicatul BNS.

Incepand cu data de 17 septembrie 2007, agentii de marketing ai fondurilor de pensii vor incepe campania de recrutare a contribuabililor pentru pensiile private obligatorii. Salariatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani vor fi obligati sa aleaga, pana pe 17 ianuarie 2008, un fond de pensii care sa le administreze contributiile, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani aderarea va fi optionala. Persoanele sub 35 de ani care nu isi vor exprima optiunea pentru un fond vor fi distribuite aleatoriu de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

Aderarea la un fond pentru pilonul II de pensii private trebuia sa inceapa initial la 1 august, dar data a fost schimbata pentru 17 septembrie, tot la presiunea sindicatelor si tot din cauza lipsei unei campanii de informare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.