Romania primeste concesii bugetare pentru sistemul de pensii private obligatorii

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 16:02
1261 citiri
Romania primeste concesii bugetare pentru sistemul de pensii private obligatorii

Parlamentul European (PE) a adoptat, miercuri, un set de sase acte normative care include concesii bugetare pentru statele comunitare care isi dezvolta un sistem de pensii private obligatorii (pilon II), printre care se numara si Romania, anunta NewsIn.

Masura prevede un tratament preferential al costurilor bugetare asociate implementarii unui asemenea sistem de pensii private, prin excluderea contributiilor virate catre fondurile de pensii de la calculul deficitului bugetar si de la datoria publica, in analiza efectuata de institutiile europene cu privire la bugetele nationale ale statelor membre, potrivit unui comunicat transmis joi de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

De asemenea, Parlamentul a votat si o clauza care descurajeaza statele membre sa isi afecteze sistemele de tip pilon II, "intrucat orice reversare a acestor reforme va fi considerata o masura negativa si care nu imbunatateste sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice", nefiind deci luata in considerare in cadrul procedurilor de analiza a deficitului bugetar si datoriei publice, se mai arata in comunicat.

"Aceste masuri reprezinta un semnal clar de sprijin din partea Uniunii Europene, pe care il asteptam de mult si il salutam.

Autoritatile europene dau astfel mesajul ca implementarea sistemelor de pensii private de tip pilon II in statele Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, trebuie sa continue si ca sprijina activ aceasta politica economica, prin masurile de concesii bugetare adoptate recent, dupa mai bine de un an de negocieri politice intre toate cele 27 de state UE", a declarat presedintele APAPR, Cornelia Coman.

Ea a adaugat ca acest pachet legislativ european contribuie la reducerea influentei politicului national asupra viitorului sistemelor de pensii private, indicand faptul ca pilonul II reprezinta o reforma benefica pe termen mediu si lung, solida si dezirabila, sprijinita de comunitatea europeana.

De altfel, APAPR a initiat aceasta dezbatere la nivel european in cursul lunii mai 2010, propunand excluderea contributiilor aferente Pilonului II de pensii din calculul deficitului bugetar national.

Initiativa a fost preluata apoi de Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP) in iunie 2010 si sprijinita prin scrisoarea a noua ministri de finante ai unor state membre UE (inclusiv Romania) transmisa autoritatilor europene in luna august 2010, fapt care a dus la includerea propunerii in pachetul de sase acte normative privind guvernanta economica europeana.

#pensii private obligatorii, #pensii private , #Pensii private