Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania are printre cele mai reduse contributii la pensii private din UE

Romania are printre cele mai reduse contributii la pensii private din UE

Nivelul de 2% din veniturile brute virate in prezent la fondurile de pensii private obligatorii in Romania este unul din cele mai reduse in randul tarilor din UE care au un sistem de pensii private similar celui romanesc, arata, luni, un raport al Uniunii Europene privind sistemele de pensii. Un nivel mai scazut de contributii decat cel din Romania se mai intalneste in Austria, unde numai 1,5% din veniturile brute sunt virate catre fonduri de pensii similare celor de pe pilonul II romanesc.


In Danemarca exista doua scheme de pensii obligatorii, iar una dintre acestea prevede contributii de 1% din venituri la fonduri, in functie de numarul de ore lucrate.


Pentru angajatii bulgari, contributiile pe pilonul II echivaleaza cu 5% din venituri, in timp ce in Polonia,7,3% din venituri sunt virate fondurilor de pensii private obligatorii, iar in Estonia, nivelul este de 6%.


Slovacia este tara din UE cu cele mai mari contributii la pilonul II, echivalente cu 9% din castigurile brute ale angajatilor, fiind urmata de Ungaria, cu 8% din salarii virate la fondurile de pensii private obligatorii, se arata in raportul UE.


In Lituania, 5,5% din castiguri sunt virate la fondurile private obligatorii, in timp ce in Lituania, acest sistem a pornit cu un nivel de 4% in 2007, urmand sa ajunga la 10% in 2010.


In Romania, 2% din contributia totala ajunge la fondurile de pe pilonul II in primul an de activitate a pietei pensiilor private obligatorii, urmand ca in fiecare an aceasta sa creasca cu 0,5% timp de opt ani, pana ajunge la 6%.


Arbitrul pensiilor private din Romania urmeaza sa propuna o crestere a mai accelerata procentului din contributii care intra pe pilonul II, cu 1%, fata de 0,5% in prezent, potrivit declaratiilor sefului autoritatii de supraveghere a pietei.


Daca propunerea va fi acceptata, nivelul contributiei pe pilonul II va creste cu 1% in fiecare an, in loc de 0,5% in legislatia actuala, astfel incat se va ajunge la o contributie de 6% din salarii in numai patru ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1233 ori