Pilonul II, evaluat oficial din 30 iunie

Vineri, 28 Mai 2010, ora 18:11
1153 citiri
Pilonul II, evaluat oficial din 30 iunie

Performantele fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) vor fi evaluate oficial prima data pe 30 iunie pentru ultimele 24 de luni de activitate, a anuntat vineri Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Arbitrul pensiilor private a adoptat, in sedinta din 28 mai, metodologia de calcul al indicatorilor de performanta in sistemul de pensii private obligatorii, prin aprobarea normei privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat.

In mai, fondurile de pensii administrate private implinesc doi ani de la data primei raportari a valorii unitare a activului net.

Potrivit legii, administratorul care a primit contributii pe o perioada de cel putin 24 de luni trebuie sa calculeze si sa raporteze, in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, rata de rentabilitate a fondului de pensii pentru ultimele 24 de luni.

Potrivit principiului garantiei relative, fondurile de pensii care nu vor indeplini criteriile privind rata minima de rentabilitate aferenta gradului lor de risc intra in procedura de supraveghere speciala, respectiv administrare speciala, daca se impune acest lucru.

Prin adoptarea acestei norme, participantii la fondurile de pensii administrate privat vor avea la dispozitie un instrument suplimentar de evaluare a unui fond de pensii si posibilitatea de a compara performanta acestuia cu nivelul de performanta al intregii piete, prin consultarea valorilor rezultate in urma aplicarii formulelor de calcul al ratelor de rentabilitate.

"In plus fata de calculele efectuate de administrator, CSSPP va calcula si va publica lunar, pentru ultimele 24 de luni, anterioare datei efectuarii calculului, rata de rentabilitate anualizata a fiecarui fond de pensii, rata medie ponderata ajustata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii si rata de rentabilitate minima a fondurilor pentru fiecare categorie de risc", se arata in comunicat.

Metodologia de calcul privind ratele de rentabilitate sta la baza garantiei relative de performanta in sistem, fiind necesara pentru evaluarea unitara si comparativa a performantelor fondurilor de pensii private obligatorii.

#pensii, #pilon, #private , #Pensii private