Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pilonul II: 3,2 mil. clienti au costat peste 500 mil. €

Pilonul II: 3,2 mil. clienti au costat peste 500 mil. €
Cei 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii - Pilonul II - au cheltuit, in ultimele sase luni, peste 500 mil. euro, surse folosite pentru capitalizarea companiilor constituite, angajarea unei uriase forte de vanzare, de peste 260.000 de agenti, pentru publicitate si crearea infrastructurii necesare.

Cea mai importanta suma, respectiv peste 300 mil. euro, a fost cheltuita pentru plata comisioanelor, la o medie de 100 euro/contract, potrivit surselor din piata. ING Fond de Pensii - primul jucator de pe Pilonul II - a realizat investitii si cheltuieli pe piata pensiilor private in valoare de peste 100 mil. euro, a declarat directorul general al companiei, Radu Vasilescu.

"Din aceasta suma, peste 66 milioane de euro reprezinta capitalul social, iar mai mult de cinci milioane de euro au fost cheltuiti pentru campania de promovare a pensiilor private", a explicat Vasilescu. Compania ING Fond de Pensii a autorizat, pentru Pilonul II, cea mai semnificativa forta de vanzare de pe piata, care totalizeaza aproape 45.000 de agenti. "Ne asteptam la contributii lunare de sapte-opt milioane de euro. Daca luam in calcul ca startul colectarii va fi in aprilie, estimam ca, la finele lui 2008, vom administra active de 80-85 milioane de euro, din care 70 mil. euro vor reprezenta contributii, iar restul - randamentul obtinut din administrarea acestora", a precizat Vasilescu. Cel de-al doilea jucator de pe Pilonul II, compania Allianz-Tiriac Pensii Private, a realizat pana acum o investitie de peste 50 mil. euro si mizeaza pe active gestionate de peste 60 mil. euro, la finele lui 2008.

Repartizarea angajatilor cu varste de pana in 35 de ani, care nu au aderat la un fond de pensii de pe Pilonul II, s-ar putea realiza conform unui nou principiu, acela al impartirii in mod egal intre toti administratorii autorizati. Miza o reprezinta aproximativ 300.000 de persoane care nu au semnat inca un act de aderare.

"Marile confederatii sindicale au atras atentia ca exista pericolul crearii unui monopol pe Pilonul II, daca in procesul alocarii aleatorii nehotaratii vor fi repartizati in functie de cotele de piata detinute de administratori. Prin urmare, intr-o prima faza am invitat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - CSSPP - si petentii la o discutie. Saptamana viitoare voi avea o intalnire cu administratorii de fonduri, iar mai apoi, cu toate partile implicate - sindicate, companii de administrare, CNPAS si CSSPP", a declarat pentru Business Standard ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Acesta considera ca in "loteria" pensiilor private ar putea intra in jur de 300.000 de angajati, ceea ce ar insemna in jur de 16.700 de persoane pentru fiecare administrator.

Potrivit estimarilor administratorilor, la loterie ar putea intra in jur de 450-500.000 de angajati, ceea ce ar insemna peste 25.000 de clienti pentru fiecare companie. Si asta, in condi- tiile in care o parte dintre administratori au realizat investitii si cheltuieli importante. Pe de o parte, au platit taxe pentru avizarea unei forte de vanzare uriase, care a angrenat mai bine de 250.000 de persoane, iar pe de alta parte, au platit agentilor comisioane, al caror nivel s-a situat intre 100 si 150 de euro pentru fiecare contract. Raportat la portofoliul total de clienti al administratorilor, din data de 7 ianuarie 2008, de aproape 3,2 mil. de persoane, comisioanele platite se ridica la aproximativ 320 mil. euro.


Practic, companiile care nu au reusit sa performeze in camapania de aderare initiala vor primi "cadou" un portofoliu de clienti, pentru care nu au realizat eforturi financiare. In plus, angajatii care vor fi alocati la aceste fonduri vor fi insuficienti pentru a atinge limita minima impusa de lege, de 50.000 de participanti. Desi companiile vor avea la dispozitie inca doi ani si jumatate pentru a atinge acest prag, este posibil ca o parte dintre micii administratori sa incerce sa vanda portofoliile. Acest lucru ar insemna ca vor obtine bani dintr-un portofoliu in care nu au investit. Daca la alocare acestia vor primi in jur de 20.000 de participanti, un calcul simplu demonstreaza ca vor putea "vinde" acest capital uman cu doua milioane de euro, la un pret de 100 euro/participant.

Modificarea legii in sensul solicitat de sindicate va avea efect si asupra companiilor de brokeraj. Unii dintre brokerii avizati pe Pilonul II au incheiat contracte cu administratorii, care prevad obtinerea de comisioane si pentru persoanele primite prin repartizarea aleatorie, dupa princi- piul cotei de piata. Pentru ca un broker care a adus un portofoliu consistent unui administrator a urcat cota de piata a acestuia. "O realocare de alt tip decat cel prevazut in lege schimba logica contractelor dintre administra-tori si brokeri. Aceste contracte au fost incheiate in baza unei legi, iar o modificare in acest moment este ilegala si atacabila", a declarat pentru Business Standard directorul general al brokerului Fincop, Mihai Seitan. Administratorii spun ca, daca ar fi stiut de la inceput ca repartizarea nehotaratilor se va face in mod egal, nu ar mai fi cheltuit sume atat de mari si ar fi asteptat finalul campaniei, pentru a afla ce portofolii vor gestiona.

"Din punct de vedere al businessului, o astfel de modificare este destul de neplacuta. Nu este putin lucru sa platesti taxe de autorizare pentru un numar important de agenti, sa aloci resurse pentru comisioanele acestora. Administratorii au realizat investitii mari raportate la costul pe client. In ceea ce priveste compania Generali, ne-am straduit sa mentinem un cost al portofoliului cat mai rezonabil pentru actionari", a declarat directorul general al companiei Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

Intentie
O parte dintre administratorii de pe Pilonul II si-au anuntat inca de la inceput intentia de a achizitiona fonduri care nu vor putea rezista pe piata. Practic, vor achizitiona un portofoliu de clienti creat in mare parte artificial, doar pe baza presiunilor sindicale.

<a href=http://www.standard.ro/articol_25696/pilonul_ii__3_2_mil__clienti_au_costat_peste_500_mil.html/ target=_blank>Business Standard</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 865 ori