Pensiile private lovite de criza

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 09:55
1061 citiri
Pensiile private lovite de criza

Fondurile de pensii private facultative ar putea atrage 4-5 milioane de clienti de-abia in urmatorii 15-20 de ani, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Insa, conditia este sa fie acordate stimulente fiscale reale din partea statului, care sa responsabilizeze si sa atraga interesul atat din partea clientilor individuali, cat si din partea companiilor, afirma Crinu Andanut, presedintele APAPR, citat de Jurnalul National.

"Cu cat deducerea fiscala este mai substantiala, cu atat produsul de economisire este mai atractiv. Din aceasta perspectiva, lucrurile sunt simple si clare: nu trebuie ca Romania sa reinventeze roata in domeniu, ci este suficient sa copieze retele care si-au dovedit succesul in piete similare", a explicat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

La sfarsitul lunii octombrie anul acesta, la pilonul II pensii private obligatorii erau 4,85 milioane de participanti, fata de 46.719 participanti la pensiile privare facultative, potrivit datelor APAPR.

Presedintele APAPR a mai declarat ca problema principala cu care se confrunta piata de pensii din Romania este finantarea redusa.

In ceea ce priveste fondurile de pensii private obligatorii, pilonul II, nivelul contributiei virate de la bugetul public de pensii trebuia sa creasca anul acesta de la 2% la 2,5% din venitul brut al celor aproape 5 milioane de participanti la fonduri, insa decizia Guvernului a fost inghetarea acestuia la 2%.

#contributie, #finantare, #pensii, #private , #Pensii private