Pensiile facultative depind de succesul celor obligatorii

Marti, 28 August 2007, ora 09:55
1014 citiri

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, spera ca nimic nu va intarzia startul pensiilor obligatorii, preconizate a demara pe 17 septembrie.

In afara de castigarea unei pozitii de lider pe piata pensiilor private din Romania, compania Allianz-Tiriac Pensii Private se pregateste pentru specializarea unei forte de vanzari de calitate de aproximativ 50.000 de agenti (20.000 proprii si 30.000 brokeri).

Compania Allianz-Tiriac Pensii Private a adunat, pana la data de 17 august, dupa trei luni de la inceperea vanzarilor pentru segmentul de pensii facultative, peste 3.470 participanti pentru fondul AZT Moderato si aproape 200 de participanti pentru AZT Vivace (lansat recent). Desi numarul de vanzari pe pilonul III nu este la nicio companie conform asteptarilor initiale, Andanut este multumit de faptul ca societatea este lider pe acest segment.

Dupa 17 septembrie, moment de incepere a adeziunilor pentru pilonul II, jucatorii din piata se asteapta la o scadere a vanzarilor de pensii facultative si o concentrare a fortelor pentru cele obligatorii. "Daca pensiile obligatorii nu vor merge bine, se va arunca o umbra de indoiala asupra intregului sistem de pensii, si va fi afectat si pilonul III", spune Andanut.

Totusi, vanzarile pe pensii facultative pot merge in paralel cu cele obligatorii, cu conditia ca forta de vanzare sa fie bine pregatita si sa poata explica viitorilor clienti avantajele imbinarii pilonului obligatoriu cu cel facultativ. Referitor la tintele pe care compania le are de atins, Andanut mai spune ca "dorim implementarea unui sistem modern de administrare a afacerii pe termen lung, precum si obtinerea unor performante investitionale deosebite pentru fondurile de pensii pe care le administram".

Companiei i-au fost autorizate fondurile facultative: AZT Moderato si AZT Vivace, iar pentru pensiile obligatorii, fondul AZT Viitorul Tau. Managerul companiei de pensii precizeaza ca au deja pregatit un fond de pensii conservator, dar ii vor da drumul doar atunci cand piata o va cere. "Fondurile de pensii private functioneaza similar unui depozit bancar si ne disciplineaza financiar viata pe termen lung", a adaugat dr. Crinu Andanut.

Sistemul informatic, in continuare, incert, colectarea contributiilor de la participanti este inca incerta cu putin timp inainte de startul acestui sistem. "Sistemul informatic este in pregatire de catre specialistii Ministerului Economiei si Ministerului Muncii, iar administratorilor de fonduri nu le ramane decat sa spere ca va fi gata la timp", precizeaza Andanut. "Cu asta nu e de joaca, iar administratorii au bagat milioane de euro pe care nu vor sti cand ii vor recupera. Din cauza unui sistem precar de colectare, in Polonia s-au incasat banii abia dupa doi ani de la adeziune", adauga managerul Allianz-?iriac Pensii Private.

Compania a investit peste trei milioane de euro in publicitatea pentru cele doua piloane si spera ca asta se va reflecta in numarul de participanti la pensiile obligatorii. "Desi estimarile numarului de potentiali participanti oscileaza intre 2,5 milioane si 3,5 milioane, noi nu avansam o cifra, ci spunem doar ca vrem o cota de piata de cel putin 30% pe pilonul II", mai precizeaza Andanut.

Continuarea in <a href=http://www.adevarul.ro/articole/pensiile-facultative-depind-de-succesul-celor-obligatorii/324002>Adevarul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.